söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Skanska lämnar Latinamerika

Publicerad: 20 november 2014, 10:46

Skanska avvecklar all sin verksamhet i Latinamerika. Marknaden bedöms för svår att få lönsamhet i. I stället ska företaget fokusera på marknaderna i USA, Storbritannien och Polen.

Ämnen i artikeln:

Skanskastadsutveckling

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


I samband med sin andra kvartalsrapport i somras meddelade Skanska att företaget skulle sluta med sin byggverksamhet i Latinamerika. Kvar var då serviceverksamheten, som fungerade bra.

– Byggverksamheten var inte lönsam. Vi hade stora bekymmer. Vi vann för få projekt och de som vi hade var inte lönsamma, säger Mats Williamson, vice vd i Skanska.

Varför det har varit svårt att få verksamheten att fungera är svårt att svara på enligt Williamson, men att vissa länder har stor korruption kan vara en förklaring. Enligt Transparency Internationals rankning ligger flera av länderna i Latinamerika, Argentina bland annat, mycket högt vad gäller förekomst av korruption.

– Vi har vår Cod of Conduct och den är inte kompromissbar. Då kan man komma till slutsatsen att det inte går att vara verksam i länder där marknadsförhållandena är sådana, säger Mats Williamson.

I sin tredje kvartalsrapport för året meddelar Skanska nu att man avvecklar all verksamhet i Latinamerika.

– Det skulle krävas för stor uppmärksamhet från ledningen att driva denna väldigt lilla verksamhet, även om den går bra säger Mats Williamson.

2013 omsatte Skanskas Latinamerikaverksamhet cirka 1,2 miljarder dollar. Den serviceverksamhet som nu avvecklas har en omsättning på cirka 500 miljoner dollar.

Mats Williamson ser inte avvecklingen i Latinamerika som ett nederlag.

– Nej, det gör jag inte. Förutsättningarna ändras på olika marknader. Vi ser stora tillväxtmöjligheter att öka våra marknadsandelar i USA, Storbritannien och Polen där vi är stora och marknadsledande redan i dag, säger Mats Williamson.

Serviceverksamheten i Latinamerika ska nu säljas.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev