Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Skanska provpålar för ESS

Publicerad: 5 juni 2014, 11:31

ESS och Skanska tecknade i februari i år ett samverkansavtal om ESS. Personal från de båda företagen arbetar nu helt integrerat i samma organisation.


Skanska har fått uppdraget att under projekteringstiden samverka med ESS för att optimera tekniska lösningar och planera för byggnationen. Avtalet innehåller även optioner för att bygga de olika etapperna vartefter projekteringen blir färdigställd. Den administrativa byggnaden och forsknings­lokalerna upphandlas separat. Acceleratorn i sig byggs inte av Skanska.

– Just nu jobbar vi med projekteringen av acceleratortunneln och kringhörande byggnader så att vi kan börja bygga i november om allt går enligt plan. Ute på området provpålar vi och tittar en extra gång på geotekniken, säger Dan-Magnus Sköld, Skanskas projektchef för ESS.

Enligt hans beräkningar kommer bygget att sysselsätta uppemot 90 tjänstemän och ett stort antal underleverantörer. 10–20 procent kommer att hämtas från Skanska i Storbritannien där erfarenhet finns från flera stora sjukhusbyggnader, samt från NKS i Solna.

– För övrigt vill vi gärna ha en lokal förankring så långt det är möjligt.

Att arbeta med ett samverkansavtal på detta vis är nytt för Skanska.

– Det finns många sätt att samverka på men att på ett så strukturerat sätt skapa en organisation från grunden är nytt. I England finns den här typen av kontrakt sedan tio år tillbaka, säger Dan-Magnus Sköld.

Han fortsätter:

– Jag tror att stora, komplexa projekt och branschen i stort mår bra av att så tidigt som möjligt ha en integrerad organisation som kan påverka.

Relaterade artiklar

ESS-projektet väntar på besked

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.