Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

Skanska vill energirenovera miljonprogrammet

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Skanska håller på att utveckla en uppsättning metoder för att renovera hus ur miljonprogrammet. Det blir ett koncept, en slags verktygslåda av flexibla åtgärder som bland annat ska leda till minskad energianvändning och sänkta kostnader ur ett livscykelperspektiv.


- Vi är fortfarande inne i en utvecklingsfas. Men mot slutet av 2008 hoppas jag att vi kommer att kunna erbjuda delar av konceptet, säger Lotta Jaensson, projektledare på Skanska för konceptet som har arbetsnamnet "miljonprogrammet".

Skanskas koncept innehåller bland annat energieffektiviseringar.

- Mycket bygger på att man gör LCC-kalkyler, räknar på livscykelkostnader. En renovering som gör huset mer energieffektivt kan ge en högre investeringskostnad men ger besparingar i ett långsiktigt perspektiv. Det är en väldigt viktig del, att få fastighetsägare att se att energibesparingar faktiskt blir lönsamma i längden, säger Lotta Jaensson.

Skanska har gjort en undersökning av vilka grupper av fastigheter det finns ekonomi i att totalrenovera eller genomföra mindre typer av åtgärder. Byggnaderna är generellt stora energislukare, berättar Henrik Sundqvist som jobbar med de tekniska lösningarna i bolagets kommande koncept.

- De stora bitarna som kan kapa energianvändning finns i klimatskalet: fasader, fönster, tak samt köldbryggor som exempelvis utstickande gamla betongplattor som fungerar som kylflänsar, säger han.

- Sen har husen ofta dåligt fungerande ventilationssystem, man pumpar bara ut en massa varm luft utan återvinning. Man använder väldigt mycket energi men får ändå ett dåligt inomhusklimat, fortsätter han.

Skanskas renoveringskoncept kommer troligtvis inte gå så långt att det uppfyller definitionen för passivhus. Men Skanska siktar på att erbjuda åtgärder som gör husen betydligt energisnålare än Boverkets byggregler kräver. Och konceptet riktar inte bara in sig på energieffektivisering.

- Vi tänker ta ett helhetsgrepp. Det handlar inte bara om tekniska åtgärder. Vi jobbar även med tillgänglighet, gårdsmiljöer, infrastruktur, lägenhetsfördelning och kompletteringsbebyggelse, säger Henrik Sundqvist.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.