Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

SMHI skapar klimatcentrum för bygg

Publicerad: 3 Oktober 2011, 15:13

Ska samla kunskap om framtidens bostadsbyggande, samhällsplanering och infrastruktur.


SMHI ska bygga upp ett nationellt kunskapscentrum som ger en bättre bild av hur samhället behöver förändras för att anpassa sig till klimatförändringarna. Uppdraget kommer från regeringen som ger myndigheten runt 20 av de totalt 392 miljoner kronor som regeringen lägger på klimatanpassning under åren 2012-2015.

Det framgår av regeringen budgetproposition.

– SMHI får ungefär 5 miljoner kronor om året. De har en bred kompetens och ska koordinera den kunskapsinsamling som redan sker ute på en rad myndigheter och institut, säger Conny Hägg, ämnesråd på miljödepartementet.

– Vi vet ännu väldigt lite om vad det innebär i praktiken. Nu börjar vi utreda vad uppdraget innebär, säger Bodil Aarhus Andrae, chef för basverksamheten på SMHI.

Hon fick besked om uppdraget bara fyra dagar innan höstbudgeten presenterades.

"SMHI ska bli spindeln i nätet och samla in, utveckla och förmedla kunskap om klimatanpassning till olika delar av samhället", enligt ett pressmeddelande från miljöminister Andreas Carlgren.

Flera olika myndigheter jobbar redan med anpassning till klimatförändringarna. SMHI ska samla in kunskapen och bidra med underlag för tolkning av vad det innebär, bland annat för framtidens bostadsbyggande, samhällsplanering och infrastruktur.

– Det ska ge ett bättre underlag för regeringens beslut i samhällsfrågor. Men även vara en hjälp för arbetet på länsstyrelser och kommuner, säger Conny Hägg.

Den globala uppvärmningen har redan börjat förändra klimatet. Och förändringarna ser ut att bli allvarligare än tidigare vad bedömningar visar, enligt en rapport som SMHI nyligen lämnade till regeringen. Arktis is smälter fortare och höjningen av havsnivån blir större.

Här i Sverige blir extrema temperaturer och häftigare regn vanligare. Det leder bland annat till ökad risk för översvämningar, ras och skred.

En del av regeringens nära 400 klimatmiljoner går därför till Lantmäteriet som redan jobbar med att förbättra sina höjdkartor. Länsstyrelserna får pengar till att fortsätta samordningen av den regionala klimatanpassningen.

Statens geotekniska institut, SIG, får pengar till exempelvis karteringar av risker för översvämningar längs Göta älv. En del pengar kommer också att gå till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.