fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Smultronstället: Se stadsflytten i Kiruna

Publicerad: 26 juli 2018, 04:00

Kiruna är en stad i förflyttning. Foto: Jessica Nildén

En givet sommarresmål för den bygg- och stadsbyggnadsintresserade är Kiruna. Den unika stadsflytt som staden står inför är just i skärningspunkten mellan rivning och uppbyggnad och turister reser från hela världen för att följa processen.

Ämnen i artikeln:

stadsutveckling

Dags för semester, men kanske känner du att du kommer längta lite lite till jobbet under sommaren? Var bara lugn, i Sverige finns många spännande turistmål för den byggintresserade semesterfiraren. I sommar guidar Byggindustrin.se till ett sommarsverige ur en annorlunda vinkel.

– Intresset för det som händer här i vår stad är enormt stort, säger Daniel Rosenfors, vd för Kiruna Lappland.

När Byggindustrin talar med Daniel Rosenfors har han nyss varit nere i lobbyn där guiderna startar upp sina rundturer och där var fullt med turister, trots att turistsäsongen knappt har startat. De som kommer hit för att titta på stadsomvandlingen är ett lite annorlunda klientel: många jobbar eller har jobbat med tekniska yrken, som samhällsplanerare eller som lärare.

Daniel Rosenfors, vd för Kiruna Lappland.

Kirunas turistnäring har inte varit sena att haka på det stora intresset för stadsflytten.

– Det har startats upp ett antal guideföretag varav ett fokuserar helt på samhällsomvandlingen, flytten och gruvans påverkan på samhället och hela den processen, säger Daniel Rosenfors.

Än så länge finns inte många hus i det nya Kiruna, men det mesta under marken är förberett och det nya kommunhuset börjar ta form. Den som har tur kan även få se ett hus lyftas från marken och flyttas till det område utanför den nya stadskärnan där kulturminnesmärkta hus från gamla staden ska samlas.

– Turismen hit har ökat år från år, jag tror det är en kombo av att samhällsomvandlingen ger mycket press, men också att naturturism och vandring är stort hos svenskarna, och här kan man lätt kombinera sitt stadsbesök med den typen av aktiviteter, säger Daniel Rosenfors.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev