Stadsplanering
Snabb byggtakt och idébyggande utmärker Kina
Publicerad: 3 februari 2010, 11:02
Arkitekt och professor Ulf Ranhagen, vid Sweco Arckitects och KTH Urban Planning and Design har mångårig erfarenhet av hur det är att jobba som arkitekt och stadsplanerare i Kina. Så till exempel har han varit med och skapat Loudian New Town i Shanghai för 30 000 invånare med den nordiska staden som förebild.
Ämnen i artikeln:
stadsutvecklingDet blev ett av Sweco Architects första stora uppdrag i Kina, berättar Ulf Ranhagen, när vi träffas på kontoret på Nackagatan på Söder i Stockholm över en kopp kaffe.
– Skillnaderna att som svensk arkitekt jobba i Kina och i Sverige är stora. Förutom långa och krävande dagar och kvällar, för varje dag ska det ges noggrann redogörelse som berättar vad för nytta gårdagen hade att erbjuda, gäller det också att kunna förhandla hela tiden och ha insikter i juridik och ekonomi. Möteskulturen är också helt annorlunda än här. Det börjar mycket formellt för att formligen sluta i ett crescendo där alla talar med alla.
– Byggtakten är också extremt snabb, fortsätter han. Så till exempel byggdes stadskärnan på nio månader med 3 000 byggarbetare.
Ulf Ranhagen nämner också att man är mycket för att fira allting. Vid varje avslutat moment så celebreras detta med en högtidlig middag. Projekten dokumenteras som fint inbunda bokverk.
Kineserna har en förmåga att arbeta parallellt med den översiktliga planeringen och detaljerna. I arbetet med stadskärnan i Loudian diskuterades kvartersstrukturen för i kvadratkilometer samtidigt med beläggningsmönster för de tre torgen.
– Vi blev inbjuda till en stadsplanetävling i maj 2001 och fick fortsätta att vidareutveckla vårt förslag efter det att vårt förslag valts ut i augusti 2001. Jag har medverkat i hela processen från idé till detaljutformning som ansvarig för planarbetet, säger Ulf Ranhagen.
– Det har varit både spännande och nervkittlande att se hur den första etappen utvecklades till en väl fungerande stadskärna.
En stor modern konferensanläggning, 50 000 kvm, en konstgjord sjö Lake Meilaren, som var ett måste, parker och gröna kilar växte fram parallellt med den svenskinspirerade kvartersbebyggelsen efter en för oss svenskar otroligt snabb tidplan.
Ambitionen är att skapa en stad med tydlig ekologisk profil även om den av Sweco föreslagna kretsloppsmodellen inte blivit fullt ut genomförd.
I Shanghai tas ett kraftfullt grepp för att möta exploateringstrycket mot stadskärnan genom att ett stort antal satellitstäder byggs ut kring den centrala staden. Nio helt nya städer byggs i Shanghai inom ramen för satsningen One City – Nine Towns. Sweco är ett av de nio ledande arkitektföretag från hela världen som har deltagit i uppdraget. I stadsprojektet med utländska förebilder deltog förutom Holland, Tyskland, England, Spanien, Italien, Australien och USA.
Målet var att skapa en hållbar struktur som kunde anpassas efter de specifika kinesiska behoven. En stad med vackra, funktionella och trivsamma miljöer och en egen tydlig identitet.
Den nya staden på cirka fyra kvadratkilometer rymmer 30 000 människor och knyter an till två befintliga städer. Inspiration har hämtats från det bästa av svensk stadsplanering, arkitektur och byggnadsteknik. Projektet har omfattat en struktur- och illustrationsplan för staden i sitt regionala sammanhang samt planer och förslag till bebyggelse för den skandinaviska stadsdelen. Ett gestaltningsprogram med en grammatik för utformningen av bebyggelse och torg har tagits fram. Vidare har en plan utarbetats för ett universitetsområde med en handelshögskola och campus för 4 000 studenter som ska ligga i direkt anslutning till staden. Dessa ligger dock på is för närvarande. Invigning av stadskärnan skedde den 28 juni 2004.
Ytterligare projekt i Kina pågår och väntar, vad det är vill Ulf Ranhagen för dagen dock inte avslöja.
Kinas starka ekonomi fortsätter att attrahera investerare och en tydlig trend visar på att de är de svenska småföretagen som satsar där. Över hälften av de företag som etablerat sig i Kina de under det senaste året har färre än hundra anställda globalt. Det visar en återkommande studie om svenska nyetableringar i Kina som SEB och Exportrådet tagit fram.
Fakta/Loudian Town, Shanghai
Arkitekter: Sweco i Stockholm genom Ulf Ranhagen, chefsarkitekt och Leif Åberg, projektledare.
Medverkande i projektet: Sweco med projektgrupper från Stockholm, Göteborg, Malmö och Danmark.
Uppdragsgivare: Luodian Town of Baoshan District, Shanghai, Shanghai Real Estate Ltd och Shanghai Gold Luodian Development Co Ltd.
Marianne Silén