Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Snåret blir en del av Byggindustrin

Publicerad: 14 november 2014, 11:19

Arkitekten Emma Jonsteg leder samhällsbyggnadsdebatter i podden Snåret. Nu kommer även delar av programmet att publiceras i Byggindustrin.

Foto: Cina Stenson

En gång i månaden samlar Emma Jonsteg, till vardags vd i Utopia Arkitekter, debattivriga deltagare till samtal om tillståndet i samhällsbyggnadssektorn. Hon leder Svensk Byggtjänsts podd Snåret som lockar ett par tusen lyssnare per gång och kommenteras flitigt på Facebook och Twitter.


Nu ger vi dessa viktiga samtal ytterligare spridning genom att vi med start i nästa vecka gör plats för podden Snåret i tryckt form i Byggindustrin.

Premiärprogrammet för detta nya samarbete mellan Byggindustrin och Svensk Byggtjänst kommer att handla om infrastrukturens plats i samhällsbyggandet med DN-journalisten Viktor Barth-Kron, trafikborgar­rådet Daniel Helldén (MP) och moderata oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck. Och som vanligt – under ledning av Emma Jonsteg.

I oktoberutgåvan samtalade Emma Jonsteg om byggemenskaper och det omdiskuterade begreppet social housing med internationella utblickar med Göran Cars, professor i samhällsplanering vid KTH och stadsflyttgeneral på deltid i Kiruna, Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter och ekonomijournalisten Mia Odabas.

– Vi vill kunna bidra till att det utvecklas en konstruktiv dialog i branschen. Lyckas vi med det är allt annat faktiskt ganska oviktigt, beskriver Emma Jonsteg målsättningen med samtalen i Snåret.

Ett av syftena är att få till möten och diskussioner mellan parter som inte alltid har så nära kontakter med varandra och där perspektiv och åsikter emellanåt kan vara splittrade.

– Vår käpphäst är ju att vi behöver tala mer i branschen för att nå ett större mått av samförstånd.

Detta är särskilt viktigt när Sverige står inför uppgiften att bygga ett par hundratusen nya bostäder på kort tid. Då handlar det om hur bostäderna ska se ut, fungerar, och inte minst hur man ska lyckas att bygga både så mycket som samtidigt blir bra. Där ser Emma Jonsteg en viktig funktion för samtalen i Snåret. De kan samla aktörer som byggherrar, konsulter, arkitekter och byggentreprenörer i en konstruktiv dialog.

– I de inslag vi har gjort sedan i våras är det de som bränner till i diskussionerna som gett mest respons. Då är det också tydligt att vi lyckas belysa komplexa frågor från många håll.

Så här beskriver Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst, tankarna bakom podden:

– Vi startade podden Snåret för att ytterligare skapa dialog och debatt kring hur byggprocessen kan bli effektivare. Under 2014 har vi fokuserat på bostadsbyggandet och under 2015 breddar vi perspektivet till att gälla hela samhällsbyggandet.

– Det är mycket roligt att Snåret tagits emot så väl och fått så många lyssnare. Emma är en fantastisk programledare och det känns positivt att konceptet nu utvecklas genom det redaktionella samarbetet med Byggindustrin.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.