Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Söderstadion blir nav för teknik- och bygg

Publicerad: 13 februari 2013, 14:31

När klassiska Söderstadion rivs lämnas plats för bostäder och kommunens alla teknik- och byggförvaltningar. 1 100 arbetsplatser i Stockholms stads Tekniska nämndhus flyttar till förorten.


Tekniska nämndhuset på Kungsholmen i Stockholm har varit ett viktigt besöksmål för många i samhällsbyggnadssektorn ända sedan 1960-talet då huset byggdes. På en presskonferens under onsdagen avslöjade finansborgarrådet Sten Nordin (M) och kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) att Tekniska nämndhuset kanske kommer att rivas.

– Huset var illa planerat för sin tid och är inte längre en funktionell arbetsmiljö, sade Madeleine Sjöstedt.

Därför kommer kommunen att bygga helt nytt på egen mark när Hammarbys hemmaarena Söderstadion snart rivs. Marken, som ligger strax intill Globen och Gullmarsplan, ingår i den nya stadsdelen Söderstaden som nu växer fram.

– Det blir nya bostäder både där vi lämnar på Kungsholmen och dit vi flyttar. Sammanlagt handlar det om tusen nya bostäder. Dessutom vill vi flytta arbetsplatser till prioriterade områden utanför city, sade Sten Nordin.

Att bygga nytt på denna plats är enligt Sten Nordin den ekonomiskt bästa lösningen. Förutom de 1100 arbetsplatserna som flyttar från Tekniska nämndhuset ska det finnas plats för ytterligare 700 arbetsplatser i det nya området. Ännu finns bara visionsbilder på hur byggnaderna i Söderstaden kan komma att se ut, ett inriktningsbeslut planeras till våren 2013. Det nya kontorshuset och bostäderna beräknas vara klara tidigast 2018.

På Kungsholmen räknar man med mellan 380 och 560 bostäder istället för Tekniska nämndhuset. Om det rivs eller byggs på är oklart.

– Det ska vara en profilbyggnad med hög miljöklassning, sade Sten Nordin.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.