Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

Sollentuna tar krafttag mot klottret

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:42


AV MARIANNE SILÉN

BRÅ, Brottsförebyggande rådet, Sollentuna kommun och bl a Trion AB, ska nu ta ett krafttag mot klottereländet. Det kostar mycket pengar och skadar dessutom husfasaderna rejält. Det framkom på ett seminarium där fastighetsägare och beställare inom byggbranschen samlats till ett samkväm  om klotter hur det ska tolkas och hanteras.
Samtliga deltagare kom dock fram till att detta var ett samhällsproblem av stora mått som bara växer och växer.
Petra Karlsson från Sollentuna kommun berättade att man nu i vår ska starta hanteringen mot klotter, det är elever i fjärde och femte klass som ska informeras om vad den s k graffitin ställer till med för problem. Arbetet ska vara avslutat i höst. Och därefter hoppas man få en bättre information om hur elever ställer sig till klotter och vad de tycker att man ska göra för undvika problemet.
- Vartenda pennstreck på  kommunens byggnader ska under detta halvår dokumenteras, berättade hon. Det ska bli mycket intressant att delta i projektet och se vad vi kommer fram till.
- Klottersanering likväl som förberedande klotterskydd är svårt, sade Thorbjörn Bengtsson, vd Trion. Kraven på oss saneringsföretag att lyckas återställa den nedklottrade ytan till sitt ursprungliga utseende är väl kända. Det kräver i sin tur att den som beställer borttagning av klotter eller som specificerar ett klotterskydd också måste ha kunskap. Kunskap om vad klotter och graffiti är, kunskap om metoder och produkter för klotterborttagning och klotterskydd och inte minst vad som krävs i samhällsåtgärder för att återta det offentliga och privata rummet. Klottersanering kostar enbart kommunerna mer än 500 miljoner kronor per år.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.