Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Spektakulärt bostadshus i Liljeholmen

Publicerad: 18 februari 2009, 09:02

Kjellander + Sjöberg Arkitektkontor har skapat ett nytt spektakulärt bostadshus i Liljeholmen i Stockholm. Huset, nyligen inflyttat, är beläget intill Liljeholmsbron i kvarteret Stora Katrineberg. Läget har vattenkontakt och utsikt över Hornstulls Strand.


Mot Liljeholmsvägen fanns en lucka i bebyggelsen, med gällande byggrätt för kontor. Fastigheten flankeras av täta brandgavlar.
- Vi har lyckats infoga ett samtida attraktivt hus i ett spännande men ”tight” läge, säger arkitekt Stefan Sjöberg. Ambitionen var att ge huset en expressiv roll och skala samtidigt som den deltar i en dialog med omgivande bebyggelse.

Bostadshuset är ett samspel mellan två byggnadskulturer, byggherren danska Sjaelsö och de svenska arkitekterna Kjellander + Sjöberg. Kvalitéer som uppskattas i danskt bostadsbyggande har tydligt lyfts fram som en programförutsättning: god design, välplanerade och effektiva lägenhetsytor, vackert ljusinfall och en ökad medvetenhet om arkitekturens roll för husets identitet och i slutänden för de boende.

Den arkitektoniska idén kommer ur två specifika förutsättningar: tomtens svängda form mot Liljeholmsvägen och byggrättens relativa djup. Fasaden mot gatan är glasad med skjutpartier. Balkongerna går längs hela husets fasad och ger med sina lätta och tunna vajerräcken en intressant linjering. Privatheten mellan bostäderna uppnås genom en lätt glasskärm med grafiskt tryck.

Planlösningarna utgår från att skapa genomsikt, ljusinfall och öppenhet och samtliga lägenheter är genomgående. Normalplanet består av 6 lägenheter på 2-3 rok med gemensam entrédel parvis. - Detta är ett trick som medger entré längre in i den egna lägenheten och sparar värdefull fasadyta till sovrummen, säger Stefan Sjöberg. Överst finns fyra etagelägenheter om 4 – 5 rok, med helt privat terrass som vetter mot övre planets vardagsrum och sovrum. Bottenplanet innehåller två lokaler. Byggnaden har sammanlagt 40 lägenheter i nio våningar.

Fakta Stora Katrineberg
Uppdragsgivare: Sjaelsö Sverige AB
Byggentreprenör: BOL Entreprenad
Arkitekt: Kjellander + Sjöberg Arkitektkontor AB
Entreprenadskostnad: 65 miljoner koronor exklusive. moms
Lägenhetssammansättning: 12st 2 rok, 24st 3 rok, 4st 5 rok i etage
Byggstart: juni 2007.
Färdigställande/ inflyttning: november 2008.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.