Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

Stockholm från A till Ö

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Den som vill veta allt om Stockholm kan i en ny cd-skiva ta del av stadens gatu- och kvartershistoria. Cd-skivan är utgiven av Stockholm förlag i samarbete med Stockholms stadsarkiv.


Det är första gången en monografi ges ut som ett digitalt medium. Redan i slutet av 1940-talet började författaren Hans Harlén att samla in fakta om Stockholm.

Resultatet har tidigare getts ut i tre volymer under samlingsnamnet Stockholm från A till Ö: Innerstaden, Söderort och Västerort.

Bokvolymerna har med hjälp av Stockholms stadsarkiv nu sammanförts till en cd-rom med mer än 22 000 sökbara uppslagsord.

Så till  exempel får man reda på att Storgatan på Östermalm där för övrigt tidningen Byggindustrin huserar är en av stadens äldsta gator. Tillsammans med Humlegårdsgatan var Storgatan den äldsta gatan på Östermalm från början av 1600-talet, den gick från staden till den kungliga ladugården och var den enda vägen till Djurgården ända fram till slutet av 1800-talet.

Under flera årtionden har författaren Hans Harlén samlat in fakta om platser i Stockholm som nu har uppdaterats och sammanförts i en cd-rom med över 22 000 sökbara uppslagsord.

Materialet är kompletterat med författarens egna fotografier, tabeller, kartor från olika tidpunkter och miljöer ur Stockholms stadsmuseums och Stockholms stadsarkivs samlingar.

Varifrån kommer ditt intresse för Stockholm?

- Det är medfött. Kanske beror det delvis på att min far var byggnadsingenjör och att min farfar byggmästare, säger den före detta försäkringstjänstemannen Hans Harlén, som är uppvuxen i Enskede i Stockholm.

Vad är du mest intresserad av i stadsmiljön?

- Jag är mest intresserad av kommunikationerna, bilismen, lokal- och spårtrafiken. Hur det kommunala trafiknätet fungerar. Vi kan inte bortse från bilismen i staden. Den hör till och har kommit för att stanna i den moderna staden och han tillägger att han är motståndare till biltullar.

Vilken plats i staden är din favorit?

- Den bästa platsen i staden är Monteliusvägen vid Riddarhuset, den slår utsikten från Fjällgatan. Alviksbron har också en underbar utsikt.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.