Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Stockholm statsar på ny webbplats och podd om stadsbyggnad

Publicerad: 7 mars 2018, 13:59

Stockholm växer så det knakar med hundratals små och stora byggprojekt. Nu satsar Stockholms stad extra på att berätta om vad som händer, bland annat genom en nylanserad webbplats och en podcast.


Fram till år 2020 ska det byggas närmare 40 000 nya bostäder, hundratals förskolor och ett 50-tal nya skolor. Stadens utveckling finns presenterad i nästan 500 projekt på webbplatsen vaxer.stockholm.se. Via en dynamisk karta kan man se vad som händer i olika delar av staden.

– Vi vet att många har ett stort engagemang för hur staden utvecklas, framför allt där man rör sig. Därför har vi utgått från det lokala perspektivet när vi presenterar informationen. Det ska gå snabbt att få en överblick över vad som händer, och när det ska vara klart. Det går till exempel att söka sig fram via kartan, eller hitta fram via de 133 stadsdelarna, berättar Anna Klynning, kommunikationschef Stockholms stad.

För dem som vill fördjupa sig i stadsutvecklingen, startar Stockholms stad också podcasten ”Stockholm växer”. Den handlar dels om specifika stadsutvecklingsprojekt, men också om övergripande teman såsom trygghet, hållbarhet och identitet. Programledare är Fredrik ”Fritte” Fritzon, bland annat känd från podden ”Allt du velat veta”.

Fredrik Fritzon är arkitekt med ett stort intresse för utvecklingen av Stockholm och tillsammans med medarbetare från Stockholms stad och andra experter fördjupar de sig i olika ämnen. I premiäravsnittet medverkar bland annat Stockholms stadsdirektör Ingela Lindh. Samtalet handlar om framtidens Stockholm, hur man bryter barriären mellan ytterstad och innerstad, och vad som är grundidéerna i dagens stadsplanering jämfört med tidigare kraftiga tillväxtperioder i staden.

– Vi vill testa ett nytt format för vår kommunikation. Podd-formatet möjliggör ett fördjupat samtal med ett antal kunniga stadsplanerare, projektledare och andra medarbetare i staden. Genom att samarbeta med Fredrik får vi både en nyfikenhet och kunnighet som ger en härlig spänst till programmen, säger Anna Klynning.

I Stockholms stads informationscentrum Stockholmsrummet i Kulturhuset finns en ny, interaktiv utställning med information om stadsutvecklingsprojekt där man bland annat kan zooma sig ner på gatunivå i en 3D-karta. Det finns även två Virtual Reality-stationer där man kan ta på sig VR-glasögon och utforska hur det kommer se ut i framtida bostadsområden.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.