Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

Stockholmsfrågan mot sin lösning

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Islossning.

Så kan man sammanfatta stämningen mellan Sveriges Byggindustrier och Stockholms Byggmästareförening sedan båda organisationernas styrelser beslutat sig för att tiden är kommen för ett närmande.

Ett första synligt tecken var att alla Stockholms BFs medarbetare nyligen deltog på en BIs medarbetarkonferens men Lars Ihse, vd i Stockholms BF, går längre än så. Han är övertygad om att den så kallade Stockholmsfrågan är på väg mot en lösning.

- Jag tror att vi under våren kommer att ta det första steget till ett formellt närmande. Däremot är det svårt att säga hur stort det steget kommer att bli.

BIs vd Bo Antoni välkomnar beskedet.

- Jaha, det var ju trevligt. Jag blir glad om det är så men det är de som ska fatta beslutet. Dörren är öppen till BI.

Lars Ihse är noga med att poängtera att ingenting är formellt klart, och att han inte vill föregripa den utredning i frågan som presenteras senare i höst. Han framhåller också att en eventuell lösning måste läggas fram på ett sätt som kan accepteras av medlemsföretagen både i Stockholm och i övriga landet.

När BIs nye ordförande Olle Ehrlén valdes i våras var en av intentionerna att han skulle försöka lösa upp knutarna. Lars Ihse anser att Ehrlén spelat stor roll.

- Olles lugna och strukturerade syn på problemet har varit avgörande. Han har ju en bakgrund i både Stockholms och Södertäljes BF-styrelser och det ger en större förståelse för hur problemet ser ut från båda sidor.

Ännu återstår många steg innan Stockholms BF är fullt inlemmat i BIs regionstruktur och den största utmaningen blir att få med sig medlemsföretagen, där är Lars Ihse och Bo Antoni överens. Det är de för övrigt även om en annan sak, nämligen att ryktet om att hela problemet beror på dålig personkemi dem emellan är felaktigt.

- Det här är inget tjänstemannaproblem utan de ligger hos medlemmarna. Jag och Lars har inga problem på det personliga planet, tvärtom, säger Bo Antoni.
Lars Ihse ger en liknande bild.

- Vi fullgör de uppdrag som våra medlemmar ger oss. Vi har haft diametralt olika direktiv under en tid och därför har vi inte kunnat komma överens när vi träffats. I dag är det mycket lättare.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.