Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

Storstäderna gynnar hela landet

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


ALMEDALSVECKAN
Storstadsregionerna gynnar hela landet

AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Tillväxt är inget nollsummespel där en regions tillväxt sker på en annans bekostnad. Tvärtom har hela landet nytta av att några storstadsregioner fungerar som tillväxtmotorer.

Det var det budskap som Mälardalsrådets generalsekreterare Johan Danielson trummade ut under tisdagens seminarium i Visby. En stor del av fokus hamnade på de fördelar kommuner i utkanten av ett storstadsområde kan få genom ökad integrering och regionförstoring.

- Vi håller just nu på att bygga en storregion på frivillig väg och genom i huvudsak informella kanaler. Stockholm-Mälarregionen omfattar i dag fem landsting och 49 kommuner, framhöll han.

Men storstädernas framgångar sker inte heller på bekostnad av mer avlägsna landsändars tillväxt. I det moderna samhället hänger utvecklingen samman - vare sig man använder ett lokalt, regionalt, nationellt eller globalt perspektiv. Storstädernas kunskapsintensiva näringar hjälper exempelvis norra Sveriges tunga industrier med kompetensförsörjning. Som ett exempel kan nämnas samarbetet mellan Sundsvalls pappersindustri och KTH i Stockholm.

En viktig förutsättning för att framgångar ska kunna spridas utanför storstadsområdena är att hela landet har tillgång till en god infrastruktur - både hård och mjuk - och att det finns kompetent arbetskraft.

De problem som storstäderna för med sig lyfts ofta fram mer än möjligheterna, menade Johan Danielson och pekade bland annat på att storstäder är miljövänliga genom att energiförbrukningen per person är betydligt lägre än i glesbygd. Det beror på en kombination av mindre bostadsytor och kortare resor som i högre grad sker med kollektivtrafik.

- Jag tror att vi storstadsregioner ofta är dåliga på att sälja in det budskapet.

Kommun- och finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg tyckte sig ha sett en utveckling där motsättningen stad-landsbygd minskat på senare år, åtminstone i bemärkelsen att man ute i landet inte längre är fullt så förbittrad på Stockholm.

- Man har ju Bryssel att vara arg på numera, skämtade han.

Österberg trodde att trenden med regionförstoring måste få ett tydligare genomslag även på den administrativa kartan.

- Jag tror att Sverige måste organiseras i större regioner i framtiden. De gamla länen har blivit för små.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.