Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Svensk Byggtjänst vill lyfta miljonprogrammet

Publicerad: 26 augusti 2011, 12:05

Kultur och sociala medier blir viktiga inslag när bostadsområden ska blomstra.


Svensk Byggtjänst drar igång ett projekt för att skapa dialog mellan boende i miljonprogramsområden och beslutsfattare inom samhällsbyggande.

Ungdomsrådet i Fisksätra och Stena Fastigheter deltar när idéarbetet påbörjas. Med hjälp av Facebook och dataspelet Minecraft ska idéarbetet breddas till ett nationellt projekt.

På ett seminarium i Stockholm den 16 november presenteras idéer och förslag som har samlats in genom projektet. Industrifaktas vd Rolf Persson kommer att tala under rubriken Hyresgästernas inställning till hållbar upprustning. Programledaren, författaren och bloggaren Alexandra Pascalidou är dagens moderator.

På debattplats i nr 24-11 av Byggindustrin skriver Byggtjänsts vd, Erik Hellqvist:
"Vi vill tillsammans med andra goda krafter verka för en kreativ och hållbar utveckling inte minst i dessa områden. Här händer redan mycket positivt nu och ju fler som är med och bidrar desto snabbare och bättre kommer vi framåt."

Erik Hellqvist pekar på staden Halle-Neustadt i Tyskland som ett gott exempel. Där stod var tredje bostad tom 2003, samtidigt som arbetslösheten var 25 procent. Men i Halle-Neustadt har man sett de tomma husen som en tillgång. Teaterförställningar, turistinformation, caféer, barer och kultur har förvandlat staden till en knutpunkt med blomstrande näringsliv.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.