Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Tabula Rasa

Publicerad: 30 oktober 2008, 09:53

Tabula Rasa en fotoutställning Kinesiska kvarter i förändring Kina öppnar på Arkitekturmuseet på Skeppsholmen i Stockholm den 6 november.


Fotoutställningen Tabula Rasa på Arkitekturmuseet pågår mellan den 6 november till och med den 7 december 2008. Fotografen Boris Svartzman har under fem års tid rest runt i Kina för att fotodokumentera traditionella kinesiska stadskvarter som idag rivs och ersätts av storskaliga byggnadsprojekt och gigantiska skyskrapor. Boris Svartzman är fransman med rötter i Argentina och har utifrån sitt intresse för Kina och des totalitära system studerat politisk filosofi, sociologi, ekonomi och litteratur vid franska universitet. Svartzman ser fotografi och samhällstudier som två kompletterande verktyg för att beskriva och diskutera världen och han ser i den kinesiska urbaniseringsprocessen ett uttryck för hur landet återtar både makt och position i världspolitiken och världsekonomin. Mellan 2003 och 2005 reste han runt i Kina vilket resulterade i en serie svartvita bilder som beskriver Kinas bebyggelse och stadsbild i snabb förändring. Han återkom under åren 2006-2007. Denna gång arbetade han med färgfotografi. Motiven är framförallt hämtade från städerna Shanghai, Chengdu och Kanton.

Utställningen Tabula Rasa visar ett urval bilder från dessa båda resor. Boris Svartzmans serier har tidigare bland annat valts ut att visas på fotofestivalen "Visa pour lImage" 2006, och har också publicerats i brittiska Foto8 samt i ett antal andra internationella fototidskrifter. Tabula Rasa är producerad av Arbetets museum i samarbete med Arkitekturmuseet med stöd av Franska ambassaden/Franska institutet.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.