Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Tallinns gamla trähus räddas

Publicerad: 28 maj 2008, 14:09

Tallinns medeltida stadskärna med sin ståtliga ringmur står på Unescos världsarvslista. De äldre trähusen i staden ska nu räddas och man har börjar restaureringen av dem, uppger Hufvudstadsbladet. Under den sovjetiska ockupationen förföll trähuskvarteren som nu pietetsfullt rustas upp.


Med stöd från antikvariska myndigheter i Estland drivs här renoveringscentret SRIK - informationscentret för bevarande renovering. Här kan man få information och gå på kurs om byggnadsmetoder som föll i glömska under sovjetåren.

Kurser i fönsterrenovering och om gamla byggmaterial, som vassmattor under kalkputs ordnas och hur det är att måla med svensk färg.

"Svensk färg" betyder nu inte att Tallinn ståtar med faluröda fasader och vita knutar utan är samlingsnamn för slamfärger med jordarter, metalloxider och rågmjöl. Och i centrets butik "Majatohter", "Husdoktorn", säljs även färg med kvarg som bindemedel, gamla tapetmönster i nytryck, dock inte estniska, och tillvaratagna byggnadsdetaljer från rivna hus. Kunderna är både lokala och tillresta från bland annat Finland, uppges det vidare.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.