Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Tensta lyfts fram i kommande boutställning

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


Av Margareta Redlund

-Stockholm är på väg att nå målet 20 000 nya bostäder. Men de politiska partierna nöjer sig inte med det. Vi vill bygga mer och det finns planer på ytterligare 80 000 lägenheter fram till år 2014.

Det sa Stockholms finansborgarråd Annika Billström i ett tal när projekt Stockholm Bygger presenterades i stadshuset vid ett frukostmöte i Gyllene Salen. Hela gräddan av byggare och fastighetsägare var på plats och befäste att när politiker och näringsliv samarbetar då händer det något. Projektet Stockholm Bygger är en gemensam storsatsning av staden, Stockholms Byggmästareförening och Stockholms Byggnadsförening. Det handlar inte bara om att öka bostadsproduktionen utan även om marknadsföring och samarbete kring boende och byggande i regionen.

-Det är positivt att så många aktörer står bakom. Det skapar förutsättningar att göra Stockholm till en världsstad. Vi får inte bara en hög produktion av bostadsrätter och hyresrätter utan förhoppningsvis även andra spännande byggnader som nytt stadsbibliotek, multiarena och designcenter. Allt detta skapar en bild av Stockholm som en växande stad, sa Annika Billström.

Ett första gemensamt projekt är bostadsutställningen TenstaBo 06, som arrangeras i augusti nästa år, och som blir en plattform för områdets utveckling. Tidigare bostadsutställningar har för det mesta visat nyproducerade bostäder. I Tensta ska miljonprogrammets kvaliteter lyftas fram. Man vill ge exempel på hur dessa kvaliteter kan tas till vara, hur ombyggnad och kompletteringar kan ske och hur det mångkulturella, som präglar Tensta, kan bli en viktig faktor för områdets vidare utveckling och integration.

I ett antal seminarier och kulturarrangemang kommer förorterna och miljonprogrammets möjligheter att diskuteras. Arrangörer för TenstaBo 06 är staden, Stockholms Byggmästareförening, Familjebostäder, Svenska Bostäder, Stockholmshem, Centrumkompaniet, Sisab, Bostaden, Folkhem och JM.

Andra kommande projekt i Stockholm och som kommer att bli boutställningar är Anedal med 19 byggherrar som ska bygga 1 400 lägenheter.

-Dessförinnan arrangeras en boutställning i Kista 2008 och som ska visa hur man med småhus kan utveckla och öka Kistas status som bostadsområde, sa Lars Ihse, vd för Stockholms Byggmästareförening.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.