Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

Terrorsäker skyskrapa i Moskva

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Europas högsta skyskrapa, som just nu byggs i Moskva, ska vara säker mot terroristattacker av den typ som förstörde World Trade Center. Genom att de två huvudtornen är omgivna av ett yttre betongskelett bryts flygplan på kollisionskurs sönder redan innan de når fasaden, berättar byggherren Mirax vd Sergei Polonsky för Engineering News Record.

Federation Tower kommer att rymma kontor, hotell och lyxbostäder och ligger vid Moskvafloden i västra delen av staden. Arkitekturen påminner om en mast med två segel - en central mast på 420 meter omges på vardera sidan av två segelformade torn varav det högsta blir 340 meter.

Byggkostnaden är beräknad till omkring 4,2 miljarder kronor. När byggnaden står klar tar den över positionen som Europas högsta hus från Frankfurts Commerzbank, 260 meter hög. Som jämförelse är Turning Torso i Malmö 190 meter.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.