Stadsplanering
Tio konstgjorda toppar som format Stockholm
Publicerad: 10 februari 2022, 12:27
Holger Blom stadsträdgårdsmästare i Stockholm Foto: Jan de Meyere/Stockholmskällan
Stockholms legendariske stadsträdgårdsmästare Holger Blom formade huvudstaden av schackt och rivningsmassor från tunnelbaneutbyggnaden. Vårbergstoppen i Skärholmen är en av de miniberg han skapade.
Vårbergstoppen är ett verk av Stockholms stadsträdgårdsmästare Holger Blom, verksam från 1938 till 1971. När Stockholms tunnelbana och bostadsområden byggdes ut blev det mängder av schakt- och rivningsmassor över. Förslaget var först att platta ut dalgångar med massorna men Holger Blom ville i stället bygga uppåt. Han tyckte idén med konstgjorda berg eller toppar var mer estetiskt tilltalande och lät anlita konstnärer som skulpterade fram topparna i modellera innan de formades på riktigt av schakt- och rivningsmassorna.
Holger Bloms tanke med topparna var att de skulle bryta av mot landskapet och fungera som rekreationsområden. Användningsområdet har sedan varierat genom åren, men generellt har topparna nyttjats mycket för hundpromenader och backlöpning och också på sina håll för mer ljusskygga verksamheter som krävt polisinsatser.
Så används Holger Bloms toppar i dag:
1. Granholmstoppen 50 m ö.h. Här pågår bygget av en ny begravningsplats (tidigare var där discgolfbana).
2. Johannelundstoppen 60 m ö.h. Används främst som grön/parkområde.
3. Hagatoppen 72 m ö.h. Används främst som grön/parkområde.
4. Högdalstoppen 72 m ö.h.
5. Fagersjötoppen 95 m ö.h
6. Hökarängstoppen 102 m ö.h.
Tre toppar i närheten av varandra. På Högdalstoppen var det tidigare en skidbacke, nu är det park/grönområde på alla topparna.
7. Vårbergstoppen 90 m ö.h. På toppen av kullen har Parkteatern en friluftsscen och det finns även en nybyggd stadsdelspark.
8. Hammarbybacken 93,5 m ö.h. Här finns det skidbacke.
9. Väsjöbacken 95 m ö.h. Här finns det skidbacke.
10. Ullnatoppen 95 m ö.h. Här finns planer på ett flygcenter för skärmflyg med mera.
Martina Strand Nyhlin