Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Tjejer ska få känna ägandeskap

Publicerad: 9 mars 2016, 06:08

I dag är platsen en bortglömd grusyta som delvis överskuggas av vegetation.

Foto: Lunds kommun

I stadsdelen Klostergården i Lund ska en yta utformas så att även unga tjejer känner att de har en egen plats.


Bostadsområdet Klostergården byggdes på 1960-talet och räknas i dag till Lunds mest tätbefolkade med drygt 4000 invånare. I stort sett alla bor i flerbostadshus, vilket gör att det finns ett extra stort behov av mötesplatser utomhus för de unga. Det berättar Maria Sjögren som är utvecklingssamordnare på park- och naturkontoret i Lund. Kommunen har nu tilldelats en dryg miljon kronor av Boverket för att skapa en jämställd aktivitetsyta i området.

– Vi kommer att bjuda in unga tjejer till en workshop på fritidsgården i mars där de får tycka till om hur platsen ska utformas. Allt ska vara klart i sommar, säger Maria Sjögren.

Ytan ska aktiveras

Målet är att rikta sig till de ungdomar som inte deltar i den organiserade föreningsidrotten och framför allt till unga tjejer, eftersom det är en grupp som inte har en självklar plats i det offentliga rummet, skriver kommunen i sin programhandling. I dag är platsen en bortglömd grusyta som delvis överskuggas av vegetation. Målet är att skapa ett ställe som bjuder in till spontanaktivitet och ”häng”.

Förutom att anlägga en fysisk plats är det viktigt att sedan aktivera ytan och bjuda in tjejer att utnyttja platsen. Erfarenheten från liknande projekt är att även om tjejer bjudits in till att vara med om utformningen, så är det ändå en majoritet killar som utnyttjar platsen. För att särskilt fånga upp tjejerna kommer fritidsgården intill att stå för en rad aktiviteter här när allt är klart, varav en del ska vara riktade enbart mot tjejer.

Delaktighet viktig

– Andra liknande projekt har visat att ägandeskapet är viktigare än den fysiska utformningen för att det verkligen ska bli en jämställd plats. Vi vill att de ungdomar som bor i området ska känna att det är deras plats. Det är därför delaktighetsprocessen viktig. Vi har en väldigt tight tidsplan för projektet men när man har med ungdomar att göra är det inte nödvändigtvis dåligt, de vill ändå helst att saker ska hända med en gång, säger Maria Sjögren.

De får pengar från Boverket

Tre projekt runt om i landet visar hur man kan jobba med jämställdhet inom samhällsbyggnad. Nu får de pengar från Boverket.

■ Projektet ”Det könade landskapet 2.0” i Umeå kommun tilldelas 750 000 kronor från Boverket. Pengarna ska bland annat gå till att digitalisera bussturen i jämställdhet så att fler kan ta del av den. Läs mer: Bussresa öppnar för jämställt byggande.
■ Projektet ”Vuxna är inte ute på kvällen- ett gestaltningsprogram om ungas (o)trygghet”, lett av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) tilldelas 916 800 kronor av Boverket. Läs mer: Ungdomars röster får mer tyngd.
■ Projektet ”Kulingen- en jämställd aktivitetsyta på Klostergården i Lund” tilldelas 1 125 000 kronor av Boverket.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.