Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Totalåtagande - Lyckat grepp för plattsättare trots krisen

Publicerad: 8 juni 2009, 08:37

Det går bra för Bergströms Plattsättning i Västerås. Fast byggbranschen praktiskt gått i stå så är det fullt upp för plattsättarna. Inom kort ska nya plattsättare anställas i företaget som i dag är i full färd med att färdigställa ett stort bostadsområde i kvarteret Östermalm i Västerås åt Mimer och JM med totalt 500 lägenheter.


Byggindustrin träffar entreprenadchef Martin Corell och arbetsledarna Tobias Strandh och Magnus Hjulström på Bergströms Plattsättning över en fika i Västerås en solig vårdag. Företaget huserar i ett före detta metallverk från 1900-talets början. Ägare och vd för Bergström Plattsättning är Torbjörn Bergström.

– Trots lågkonjunkturen går det bra för oss hittills, säger Martin Corell. Vi ligger sist i kedjan och har än så länge bar att göra för våra killar.
Företaget jobbar väldigt kundfokuserat och har ett 40-tal plattsättare som jobbar bland annat i Sörmland och Västmanland.

– Vi har en mycket stor spännvidd, säger Tobias Strandh, som själv bor i Strängnäs. Det är ju inga stora avstånd det är fråga om. En hel del jobb görs också i Stockholm med omnejd.

Vidare finns också en filial i Härjedalen där man utför arbeten i fritidshus och fjällstugor. Här kan vi på sikt eventuellt öka verksamheten om underlag finns.

Magnus Hjulström säger att kunderna är mycket mer medvetna idag och vet precis vad de vill ha.

– Det ställer högre krav på oss men det är samtidigt stimulerande att jobba med ett ökat krav. Vi har ett totalåtagande mot kunden och kan också därmed halvera byggtiden. Vi vill hela tiden utbilda oss och ligga steget före.

Hur ser utvecklingen ut?

– I dag använder vi omkring 14 miljarder kvadratmeter byggkeramik i Sverige, detta ska jämföras med tre miljoner för tjugo år sedan.

Vilka är trenderna idag?

– Det blir alltmer större plattor, fotokakel kommer mer och mer, man kan komma med ett fotografi som blir motiv på kaklet, när det gäller färgsättningen är det kontraster som gäller, från mörkt till ljust i kombination. Sedan är det också inne med guld och metall och mosaik. Bården har dock helt försvunnit och ersatts med pelare, konstaterar Magnus Hjulström.

Alltfler kunder vill också ha kakel och klinker på terrasser i hallar och vardagsrum.

– I kombination med golvvärme blir klinker också mer tilltalande för många i badrum och terrasser, säger Tobias Strandh.

Rot-avdraget är till stor hjälp. Fler och fler har börjat upptäcka fördelarna. Att få halva arbetskostnaden tillbaka på ett badrum innebär stora pengar. Från första juli sker dessutom avdraget direkt hos företaget som gör jobbet, man behöver alltså inte vänta till deklarationen, säger Magnus Hjulström.

Vad kan ni säga om den närmaste framtiden?

– Vi hoppas att vi får en hel del jobb tack vare rot-avdraget. Sedan har vi miljonprogrammens hus med alla sina stambyten, där kommer vi att få mycket att göra framöver. Inte minst när det gäller att lösa logistiken. Många av trevåningshusen är ju utan hiss, säger Martin Corell.

Fakta
Bergströms Plattsättning AB
Antal plattsättare: Ca 40
Akutellt: Hyreslägenheter åt Mimer i kvarteret Östermalm i Västerås. Byggentreprenör: JM.
Omsättning: 45 Mkr idag. För fem år sedan 25 Mkr.
Hoppas på : Att anställa ytterligare plattsättare inom kort. Det saknas många duktiga.


Tobias Strandh, arbetsledare, plattsättare i tolv år
Född 1974 i Strängnäs.
Bor: Strängnäs.
Familj: Fru Fatima, två barn Ludwig och Melwin.
Intressen: Resor, mat och golf.
Roligast med jobbet: Att kunna lämna något bestående som är fint och föra kunskapen vidare.

Martin Corell, byggnadsingenjör
Född 1979 i Eskilstuna.
Bor: Västerås.
Familj: Fru Cecilia och dottern Fanny.
Intressen: Golf, skidåkning och båtliv.
Roligast med jobbet: Det är flexibelt, man lär sig nya saker hela tiden.

Magnus Hjulström, murare, plattsättare och arbetsledare
Född i Eksjö i Småland.
Bor: Västerås.
Familj: Fru och två barn.
Intressen: Golf och att lyfta skrot.
Roligast med jobbet: Man är med och skapar och får jobba med konsumenterna. Att bygga ett helt nytt badrum är en utmaning i sig.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.