fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Trästäder får nytt nordiskt nätverk

Publicerad: 26 september 2016, 12:04

Efter ett möte i Trondheim beslutades om nytt nordiskt nätverk för trästäder. Foto: Foto. Wikipedia

39 kommuner i Norden förenas i ett nätverk som ska verka för god bebyggd miljö.

Ämnen i artikeln:

träTrondheimTrästadSvenska byggnadsvårdsföreningenstadsutveckling


Ett nätverk för trästäder kommer att växa fram efter beslut på konferensen ”Den nordiske trebyen” som hölls i Trondheim 21-23 september. 39 kommuner från Norge, Sverige, Danmark och Finland står bakom.

– God bebyggd miljö är ett prioriterat område och att få diskutera utmaningar för den nordiska träbebyggelsen och ta del av de många intressanta exemplen var mycket givande, säger Britt-Inger Andersson från Svenska Riksantikvarieämbetet.

Den nordiska trästaden är en historisk blandstad med kvaliteter så som lagom stora hus med blandade bostadstyper och intima gatumiljöer med intressanta platsbildningar, skriver arrangören. Men trästäderna har också utmaningar, exempelvis exploateringsrivningar och därför är ett syfte med konferens och nytt nätverk att få till erfarenhetsutbyte och samverkan.

En interimsstyrelse med uppdraget att grunda ett nordiskt nätverk för trästäder tillsattes under konferensen och planeringen för nästa konferens i Sverige 2018 påbörjades.

Arrangörer var norska Fortidsminnesforeningen och de nordiska systerföreningarna inklusive Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev