Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Tre städer satsar på trä

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


Av Margareta Redlund
Skellefteå, Växjö och Falun satsar på trähusbebyggelse inom ramen för den nationella träbyggnadsstragegin. Planerna är långt gångna och till hösten kan byggstart ske. Det handlar om flerbostadshus med målet att ha trä så mycket som möjligt i stommar, fasader och bjälklag.

Alla tre städerna har träbyggartraditioner och vill mer än gärna haka på det statliga träbyggnadsprogrammet för att visa vad man kan. Växjö är sedan tidigare känd för bland annat Välludden och kommunen har ett eget träbyggnadsprogram. Nu kommer en del av bostadsområdet Välle Broar att bebyggas med ett hundratal lägenheter i flerfamiljshus från tvåor till femmor.

Husen får en provocerande arkitektur som ger området karaktär och husen kommer att likna en skidbacke med en högdel på fyra våningar och en lågdel.

-Det blir ett flexibelt bostadsområde där man ska kunna bo kvar även om man blir äldre. Vi hoppas också att få en blandning av unga, barnfamiljer och gamla, vilket i sig ger en livskvalitet, säger Monika Malmlöf, vd för det kommunala bolaget Växjöhem.

För Skellefteås del handlar det om ett bostadsområde på 300 lägenheter mitt inne i centrala Skellefteå. Älvsbacka Strand heter området och det är dess första etapp på 100 bostäder som kommer att ingå i träbyggnadsstrategin. Dessutom planeras en 200 meter lång träbro över Skellefteälv.

-Det blir ett område med mycket miljötänkande i alla led och hög grad av prefabricering. Husen är ännu inte ritade men ambitionen är att fasad, bjälklag och stomme ska vara av trä, säger Jens Wikström, Polaris vd.

-Det är roligt att vi har möjlighet att vara med i projektet. Hade vi fått förfrågan för tio år sedan hade det varit omöjligt. Då var var femte lägenhet tom. Idag har vi så stor efterfrågan att bostäder saknas, säger han.

Den tredje staden, Falun, planerar ett 40-tal lägenheter i kv Hyttkammaren. Målgruppen är 40-talister. Det är viktigt att bostadsmarknaden fungerar. Just nu är det ont om villor i Falun vilket kan tyda på att fyrtiotalisterna som i dag bor i egna hus inte kan flytta för att det saknas lämpliga lägenheter.

-Därför satsar vi på lägenheter som kan tilltala denna målgrupp. Vi vill ha hög standard exempelvis högre takhöjd, trägolv, varmgarage och gästlägenhet. Vi ska också titta extra på inomhusklimatet, säger Pär Nyberg, vd för Kopparstaden.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.