Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Trosa sparar tid med översiktsplan

Publicerad: 5 december 2011, 15:03

Trosa satsar på en ordentlig översiktsplan som nyckel till snabb planprocess.


En gedigen kommunal översiktsplan, ÖP, ger framförhållning och öppnar för en snabb och förankrad planprocess fram till färdig detaljplan och vidare till bygglov. Översiktsplanen är, menar samhällsbyggnadschefen Mats Gustafsson i Trosa, nyckeln till en effektiv planprocess.

– Vårt planeringsarbete har översiktsplanen, ÖP, som bas. Det är en strategisk fråga. Vår ÖP är ett instrument för en effektiv planering och den ger tydlighet och transparens till alla inblandade. Alla vet var vi ska bygga och var vi inte ska bygga, säger Mats Gustafsson.

– Är vi överens över partigränserna i ÖP så blir arbetet med detaljplanerna också så mycket lättare. För oss tjänstemän ger det en trygghet och det blir betydligt lättare att driva ärendena. Där nya PBL kräver en handläggningstid på max fyra månader, klarar vi oss normalt med fyra dagar, säger Mats Gustafsson.

Trosa är en liten men växande kommun - 11 500 invånare - i Södermanland och inte alltför långt från Stockholm. Befolkningen växer med 1-2 procent per år, en tillväxt som säkras genom nyproduktion av bostäder och en permanentning av fritidshus.

Det kommunala planarbetet utgår från översiktsplanen. Den planen görs alltid av kommunens egna tjänstemän och politiker. Men när det är dags för detaljplanearbete lägger man normalt ut jobbet på externa plankonsulter.

– Det känns optimalt, men förutsätter att vi är duktiga beställare. Resultatet för oss blir att vi snabbt kan rulla fram planer och få dem utförda med god kvalitet. Vi har kontinuerligt 25-30 detaljplaner som rullar och det klarar vi på två till tre tjänstemän, säger Mats Gustafsson.

Han deltog som företrädare för Trosa-modellen i ett seminarium arrangerat av Svenskt Näringsliv och WSP i slutet av november. Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv, har anlitat WSP för att göra en probleminventering av de kommunala planprocesserna och även ta fram förslag till förbättringar.

– Vi har mandat för att verka för bättre villkor för tillväxt. Det låga svenska bostadsbyggandet i storstäderna är ett tillväxthinder. Planprocessen, kanske särskilt i de allra tidigaste skedena, kan bli bättre. Vi vill ta fram förbättringsidéer som vi kan intressera politikerna för, säger Stefan Fölster.

Mattias Frithiof, WSP Analys & Strategi:
– Problembilden är rätt entydig. Planprocessen tar lång tid, bidrar till höga kostnader och inte sällan avgörs projektens öden av enskilda tjänstemän. Planprocessen innehåller viktiga demokratiska aspekter, men vi tror att den kan trimmas, säger Mattias Frithiof.
– Vi vill att kommunerna öppnar upp för alternativa eller parallella planer och att de har skyldighet att politiskt ta ställning till privat framtagna förslag. Besluten ska inte ligga på enskilda tjänstemän. Vi menar också att kommunerna i högre grad borde köpa konsulttjänster.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.