Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Uddevalla satsar centralt

Publicerad: 20 oktober 2015, 06:46

Ingemar Samuelsson (S), kommunalråd i Uddevalla, vill satsa på en levande stadskärna och på handeln i centrum.

Foto: Johanna Nordin

Trenden att satsa på extern handel har vänt. Nu gör många kommuner tvärtom och fokuserar på att rädda sina stadskärnor i stället. Ett exempel är Uddevalla kommun. Där tog man i somras beslut om utbyggnadsstopp för kommunens externa köpcentrum Torp. I stället vill man satsa på Uddevalla centrum.


Ämnen i artikeln:

Uddevallaköpcentrum

Uddevallas externa köpcentrum Torp öppnades 1991 och gav omedelbar effekt på centrumhandeln. Det slog direkt mot ett antal butiker i centrum som fick lägga ner.

– Centrum halverades nästan, säger Ingemar Samuelsson (S) kommunalråd i Uddevalla, som tar emot i en av stadskärnans två gallerior – Gallionen.

Gallionen är inhyst i ett gammalt Domus-hus och har svåra år bakom sig, men sedan en ny fastighetsägare tog över står nu bara en lokal tom. Och sedan 1991 har utvecklingen i stadskärnan växlat mellan stillastående och försiktigt positiv. Men inte tillräckligt positiv.

Samtidigt har behoven av att rusta upp utomhusmiljö-erna i stadskärnan ökat. Tomma ytor, gator med sättningsskador och en ful entré till centrum gör stadsmiljön lite dyster denna mörka kväll.

Utbyggnadsstopp

Torps omsättning ökade stort de första 20 åren för att generellt bromsa in runt 2010, förutom den skjuts som en Ikea-etablering innebar.

Och i år tog alltså kommunen beslut om utbyggnadsstopp för Torp.

– Det här handlar inte om att Torp ska krympa, att ha ett externt centrum är också bra för stadskärnan, för det drar fler kunder till regionen, men Torp får fortsätta utvecklas inom befintligt planutrymme från och med nu, säger Ingemar Samuelsson.

I stället ska centrum rustas upp. Den kommunala bostadsstyrelsen Uddevallahem köpte även nyligen en central ödetomt för att bygga bostäder.

– Fler boende i centrum ger bättre underlag för handeln, säger Ingemar Samuelsson.

Näringsliv, fastighetsägare och kommunen jobbar även tillsammans för att locka fler butiker till centrum och utveckla service och kulturutbud.

Inger Alfredsson är nationell samordnare på non profit- organisationen Svenska stadskärnor. De sista två åren har organisationen märkt av en explosionsartad efterfrågan från medelstora och mindre städer som undrar vad de konkret ska göra för att deras centrum ska leva vidare.

Lägger ner i USA

Från USA kommer rapporter om att många externa köpcentra lägger ner, men så långt har vi inte kommit ännu i Sverige, menar Inger Alfredsson.

– Vi har inte sett köpcentrats död här ännu men jag är ganska säker på att den kommer så småningom även till Sverige, säger hon.

En kommun som vill rädda sin stadskärna bör satsa på att erbjuda ”24- timmarsstaden”, enligt Inger Alfredsson.

– Det kan kanske inte vara full aktivitet i 24 timmar, men man måste erbjuda handel, aktiviteter, nöjen och shopping längre på kvällarna än i externa köpcentrum, säger hon.

Som exempel på städer som lyckats ta tillbaka sina stadskärnor nämner hon Örebro, Västervik, Luleå och Borås.

Framgångsfaktorer där har varit att kommun, näringsliv och fastighetsägare samarbetar, precis som man gör i Uddevalla.

– I externa köpcentra kommer sådant samarbete ofta automatiskt, men i stadskärnor gör det inte det, säger hon.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Uddevallaköpcentrum

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.