Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Utmaningar i den svenska byggprocessen lockar

Publicerad: 31 mars 2009, 12:25

Partner i Arkitektema Jörgen Bach, har ett bostadsprojekt Eko2 med hållbar arkitektur i Kristineberg på västra Kungsholmen i Stockholms innerstad. Området genomgår för närvarande en omfattande och spännande stadsomvandling.


I projektet har fokus redan från början lagts på att reducera utsläppet av koldioxid.

- Det har varit förutsättningen för den arkitektoniska gestaltningen, säger Jörgen Bach.

Varför är det intressant att som dansk arkitekt jobba i Sverige?
- Sverige och Danmark är som demokratier och samfund mycket lika varandra. Men geografiskt sätt så skiljer det mycket. I Sverige får vi förhålla oss till en helt annan topografi, ljus- och klimatförhållanden, vilket är mycket intressant för alla danska arkitekter.

- Den svenska byggprocessen är dock inte så snabb som den danska och det gäller alla faser i byggandet. Att komma igenom en svensk detaljplaneprocess är en stor utmaning för en dansk arkitekts tålamod, säger han.

Vad är mest utmanande i Eko2-projektet?

- I Eko2 är det helt klart detaljplaneprocessen som är den största utmaningen. Vår beställare är fantastisk modig och lyssnar mycket på våra förslag. Vi tycker självklart att det är en stor gåva att vi får bygga det första stora hållbara bostadsprojektet i större skala mitt i Stockholm.

På vilket sätt märker ni av lågkonjunkturen?

- I detta projekt EKO2 märker vi inte av lågkonjunkturen, men i andra bostadsprojekt i förorterna till Stockholm, går utvecklingen inte längre så snabbt. Bostäderna blir inte sålda i samma tempo som för två år sedan. Men vi tror på att det går snabbt över, detta för att man i Stockholm och dess förorter inte byggt så mycket under de senaste åren, så här finns ett rejält behov av nya bostäder.

Fakta
EKO2, Kristineberg, Stockholm
Antal bostäder: 225 lägenheter, cirka 20 000 kvm
Byggherre: Edicta
Arkitekt: Arkitema
Landskap: Arkitema
Ingenjör: Ramböll, Sverige

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.