Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Växande intresse för hållbara stadsdelar

Publicerad: 10 november 2011, 10:39

Alla stora certifieringssystem för hus utvecklar märkningar för hela stadsdelar.


Breeam Communities, en certifiering av social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet för hela stadsdelar har utvecklat av det brittiska certifieringssystemet Breeam. Även de konkurrerande större systemen tar nu fram moduler för certifiering av stadsdelar.

– Intresset för hållbara stadsdelar har växt och blivit stort under de senaste två åren. Vi medverkar i de två projekt som hittills startats i Sverige, berättar Jan Wijkmark, hållbarhetschef på White arkitekter i Stockholm.

Det är två stadsdelar i Västra hamnen i Malmö som siktar på en märkning. Men intresse finns även hos kommuner som Norrköping, Umeå, Göteborg samt Stockholm med sin nya planerade stadsdel Norra Djurgårdsstaden.

Hållbara stadsdelar är ett bättre mål för stadsplaneraren än hållbara hus, enligt Jan Wijkmark. Är inte stadsdelen planerad för hållbarhet Men är inte området planerad för hållbarhet kan det äta upp vinsterna av exempelvis de lågenergihus som byggts i området.

– Man kan bygga ett hus med sunda material och mycket låg energiförbrukning. Men om området inte är planerat för bra, tillgänglig kollektivtrafik och goda sociala miljöer upphävs miljönyttan, säger Jan Wijkmark.

Han tar upp nybyggda villaområden som exempel på en bebyggelsetyp som har svårt att uppnå social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. På grund av att bostäderna är utspridda över stor yta används marken ineffektivt och familjerna blir beroende av bil. Stadsplaneringen utestänger dessutom dem som inte har råd med bil eller som inte har körkort. Bebyggelsen skapar också mer utsläpp av växthusgaser.

– De enskilda husen kan få högsta betyg i en miljöcertifiering men ur hållbarhetssynpunkt är det olämpligt att rulla ut villamattor i landskapet, säger Jan Wijkmark.

Ska man skapa hållbara stadsdelar måste kommunerna ta ett tydligare tag om taktpinnen, anser han. Samarbetet mellan kommuner och byggbranschen måste fördjupas. Hållbarhet bör vara ett viktigt styrmedel redan under de allra tidigaste skeendena av planeringen, anser han.

För att lyckas behöver branschen även en gemensam värdegrund och mätmetod som visar samhällsnytta.

– Eftersom de har planmonopol har kommunerna ett ansvar att driva på utvecklingen. Och byggföretagen har ett ansvar att inte bara tänka på företagsekonomiska kostnader och vinster utan även samhällsekonomiska, säger Jan Wijkmark.


Utvecklingsprojekt skapar svensk märkning

Arbetet mot hållbara stadsdelar drivs idag inom utvecklingsprojektet Hållbarhetscertifiering av stadsdelar, HCS. Ambitionen är att ta fram en svensk version av certifieringen Breeam Communities under 2012.

Projektet har samlat hela branschen: statliga verk, kommuner, byggherrar, fastighetsägare, energibolag, konsulter, arkitekter, forskare och andra organisationer. En seminarieserie har under september flyttats mellan i Umeå, Stockholm, Norrköping, Göteborg och Malmö. Över 800 deltagare kom till träffarna.

LÄS MER: www.hallplatsen.nu

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.