Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Växter från hela världen förgyller torg i Kista

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Det är mycket på gång i Kista. Så till exempel byggs Gallerian ut, nya bostäder byggs och en ny spårvägslinje ska dras fram genom stadsdelen. Cyber Plaza är förslaget för det nya torget som Sweco FFNS valt att arbeta vidare med.


Det vinnande förslaget kännetecknas av fem mycket stora fritt formade kar i stål med planteringar som representerar växtsamhällen från olika världsdelar. Det mångkulturella Kista ska på så vis reflekteras i torgets utformning.

- Vi har arbetat med ledord som internationell och samtida. I vårt förslag är torget uppbyggt som en serie terrasserade podier. De olika podierna kan till exempel fungera som kafé eller scen, säger Thorbjörn Andersson, uppdragsansvarig för projektet.

Vad blir det för växter?
Från Nordamerika har man hämtat en skog av tulpanträd, från Sibirien en dunge av lärkträd och en körsbärslund får representera Ostasien. Ett annat av karen innehåller en svensk näckrostjärn. Torget får också en spektakulär ljussättning med diskusformade lampor i olika färger som hänger fritt, likt konfetti som singlar runt i luften.

Till julhandeln 2009 ska torget stå färdigt.

Medarbetare i förslaget är Jimmy Norrman, Lisa Hellberg, Johan Israelsson och PeGe Hillinge. För ljussättningen svara Niklas Ödmann.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.