Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

"Vi behövs för byggjobbens skull", säger Helpmans vd efter 6F-utspelet i DN

Publicerad: 22 december 2009, 11:30

De facklig förbunden bakom 6F - Seko, Byggnads, Transport,Elektrikerna, Fastighets och Målarna - tror på en svår avtalsrörelse 2010. Med principernaför inhyrd arbetskraft som knäckfråga.


I en gemensam debattartikel i DN tisdagen 22 december pekar förbundens ordföranden och avtalssekreterare vad de ser som en ny trend på arbetsmarknaden, att ”företag sparkar sin personal och istället tar in bemanningsföretag.”

De fackliga debattörerna ger två namngivna exempel. Det första gäller klädkedjan Urban Outfitter, där peronalen sades upp för att istället anställas v ett bemanningsföretag. Det andra exemplet gäller företaget EuroMaint Rail som sade upp 91 anställda vid sin verkstad och där flertalet av dem erbjuds anställning i ett bemanningsföretag.

Bland undertecknarna av artikeln finns Byggnads ordförande Hans Tilly och avtalssekreteraren Torbjörn Johansson.

Bemanningsföretaget Helpman har specialiserat sig på bemanning och rekrytering inom byggsektorn och har idag verksamhet över hela landet och i Norge.

För vd Pelle Eriksson finns det en mycket lång tradition i byggsektorn för bemanning med hjälp av utomstående arbetskraft även om just de specialiserade bemanningsföretagen i sektorn är en relativt ny företeelse under 2000-talet.

-Oftast har byggföretagen kunnat låna personal av varandra för att klara topparna kring större byggprojekt samtidigt  som andra företag med övertalig personal har klarat sig från uppsägningar genom att låna ut, säger Pelle Eriksson.

Här är trenden den att mer organiserade samarbeten växer fram där självständiga byggföretag avtalar med varandra om formerna för att kunna låna personal av varandra.

-Vi kompletterar detta och bidrar med vår verksamhet till att  stabilisera byggarbetsmarknaden, säger Pelle Eriksson. När byggkonjunkturen rasade för att år sedan varslade många bolag i överkant och fick svårt att klara sina projekt. Vi hade den personal de behövde.

I nästa skede kommer byggföretagen att behöva nyrekrytera för att klara konjunkturuppgången.  Flera bolag har börjat planera för högre affärsvolymer och personalavdelningarna ligger i stargroparna.

-Då  är vi användbara i rekryteringen. Vi har specialiserat oss på att göra bra urval och erbjuder företagen nya medarbetare. Vi förhandlar nu om riksavtal med några större byggföretag.

Enligt Pelle Eriksson på Helpman bidrar bemanningsspecialister till att den samlade arbetslösheten i branschen blir mindre än normalt i en svår nedgång.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.