söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

”Vi vill se ett nytt halvmiljonprogram”

Publicerad: 1 juni 2015, 11:54

Socialdemokraterna vill se en ny byggoffensiv i Sverige. Vid helgens kongress utökades det tidigare målet för bostadsbyggandet på 250 000 bostäder fram till 2020 med ytterligare 450 000 bostäder under perioden 2020–2030. Enligt BI visar detta på allvaret i dagens situation på bostadsmarknaden.

Ämnen i artikeln:

BI Norwegian Business SchoolSocialdemokraternastadsutvecklingbostadsbyggandebostadsutvecklingbostadspolitik

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Totalt vill Socialdemokraterna bygga 450 000 nya bostäder mellan 2020 0ch 2030, fördelat på 45 000 bostäder om året. Fokus ska ligga på fler små, klimatsmarta hyresrätter som människor med vad man kallar vanliga inkomster kan efterfråga, till exempel bostäder för unga, studenter och äldre.

För att kunna genomföra detta krävs enligt Socialdemokraterna ökade statliga och privata investeringar i bostadssektorn och insatser för att minska byggkostnaderna. Allmännyttan måste också ta ansvar för att bygga bort bostadsbristen, enligt S-kongressens beslut. Socialdemokratiskt styrda kommuner uppmanas att intensifiera sina ansträngningar för att korta handläggnings- och tillståndsprocesser för dem som vill bygga, detaljplanera mer mark, se till att anvisad mark bebyggs snabbare och att samarbeta mer över kommungränser för att stärka den regionala arbetsmarknaden. Även länsstyrelserna ska ges ett tydligt uppdrag att stimulera och arbeta konstruktivt i processer för nybyggnation, enligt beslut på S-kongressen.

Enligt Socialdemokraterna måste också byggsektorn bidra till omställningen till ett klimatsmart samhälle genom investeringar i grön teknologi och investeringar i samt renoveringar av äldre bostäder. Man vill även ha ett riktat statligt stöd till dem som bygger hyresrätter och stödja de kommuner som lyckas öka nybyggnationen mest och stärka kreditgivningen till nyproduktion.

Björn Wellhagen, näringspolitiskchef för Sveriges Byggindustrier (BI), konstaterar att Socialdemokraterna vill väl men att förslagen ofta fastnar i gamla hjulspår.

– Det är några bra förslag på utbudssidan men jag saknar är åtgärder på efterfrågesidan samt en helhetsbedömning av bostadsmarknaden, säger han.

Björn Wellhagen vill se en politik som främst fokuserar på att öka rörligheten och gör det möjligt för kapitalsvaga grupper att ta sig in på bostadsmarknaden samt säkerställa en långsiktigt ökande produktion av bostäder. Startlån och bosparande för unga och särskilda stöd riktade till hushåll med låga inkomster kan vara en väg att gå.

Björn Wellhagen är positiv till Långtidsutredningens förslag som presenterades nyligen.

– Att gå fram med reformer i smås steg under en lång tid är nog det mest tänkbara scenariot utifrån var vi står i dag, säger han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev