Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Wallenstams flaggskepp i Stockholm city tar form

Publicerad: 7 augusti 2013, 08:58

Alldeles vid tunnelbanenedgången på Grev Turegatan i Stockholm bygger Wallenstam ett bostadshus. Det är ett riktigt ”in-fill”-projekt och blir fastighetsbolagets flaggskepp med sitt cityläge och sin lyxiga utformning.


Det är sällsynt med nybyggda bostadsfastigheter mitt inne i Stockholms citykärna. Men Grev Turegatan, nästan nere vid Birger Jarlsgatan, är ett undantag. Här bygger fastighetsbolaget Wallenstam 61 bostadsrätter. Wallenstam är mer kända som stor fastighetsägare av hyresrätter, vilket också är företagets kärnverksamhet.

Med ett cityläge som Grev Turegatan är det dock omöjligt att få ekonomi med hyresrätter, resonerade Wallenstam. Hyrorna skulle bli alltför höga. Därför var tanken redan vid köpet 2006 att riva den befintliga byggnaden från 1950-talet och uppföra en ny. Därmed kunde bostadsytan nästan fördubblas och hushöjden ökas med två våningar.

– Resultatet blir ett prestigeprojekt med sandfärgade, klassicistiskt rena fasader med djupt liggande fönster och sandblästrade betongelement, berättar projektavdelningschefen Per Persson, Wallenstam.

Att bygga med betongelement var givet från början eftersom platsgjutning knappt varit möjligt. Arbetsplatsen är trång och att få plats för betongtransporterna hade varit knepigt. Lägg därtill runt 250 krävande sprängningar för det underjordiska garaget, grundförstärkningar av grannfastigheterna och fem meter till intilliggande tunnelbanestation så får man ett innerstadsprojekt som heter duga.

Ett annat problem var att gatan med den underliggande tunnelbanan inte fick belastas för mycket. Därför förstärktes 170 meter av gatan med tjocka plywoodskivor lagda i förband, som fördelade lasterna när exempelvis tornkranen för stommontaget transporterades fram till uppställningsplatsen.  Lastbilarna fick heller inte ta fulla laster. Normalt tillåts 34 ton. Här var maxgränsen 28 ton.

Stommen är byggd med betongelement från Strängbetong, som sandblästrat fasadelementen för hand för att få dem att likna sandsten. 20 veckor tog det att montera alla element. Lite kritiskt var det när det upptäcktes att utrymmet mellan de två grannfastigheterna var något smalare än beräknat.

– Men det löste sig. Vi fick rita om och justera elementen med några centimeter, säger Per Persson.

Stort fokus har lagts på säkerhet och riskanalyser. I ett projekt mitt inne i stan vid en gata med många flanörer, intilliggande skola och 4 000 materialtransporter under byggtiden får inget hända. Till och med analyserades vad som kan hända om ungdomar kastar en snöboll på en montör under prefabmonteringen. För att avlasta projektledaren finns en kundsamordnare på plats som dagligen har kontakt med kringboende och fastighetsägare för att i tid fånga upp frågor och lösa problem.

För Wallenstam är målet att skapa en lyxig byggnad med exklusiva material och riktad mot en kundgrupp som har råd att betala upp mot 100 000 kronor per kvadratmeter. Listan på intresserade är, trots de höga priserna, lång. På Wallenstams hemsida har tusentals personer anmält sitt intresse. Hur många som sedan köper blir en senare fråga.

Inga detaljer lämnas åt slumpen. Allt är specialdesignat, inget är standard. Redan i entrén möts man av en färgsättning i guld och svart och spegeltak för att ge volymkänsla. Carraramarmor, kolmårdsmarmor, handgjorda snickerier i valnöt och specialarmaturer inne i lägenheterna förstärker känslan av något alldeles extra. Därtill två penthouse på vardera runt 150 kvadratmeter och med egna spa.

Något som säkert är extra lockande för bostadsköpare är att varje lägenhet, oavsett om det är en etta på 40 kvadratmeter eller en sexa på 145 kvadratmeter, har en så kallad walk in closet, som är, enkelt uttryckt, klädkammare modell större som man kan klä om i och där alla kläder hänger snyggt på galgar och strumpor och underkläder ligger i prydliga rader i lådor.

– Byggnaden kommer att bli vårt flaggskepp. Den är unik avseende läge, arkitektur, materialval och design. Det är väldigt roligt att någon gång i livet får vara med om ett sådant fint projekt. Inget får vara ogenomtänkt, alla detaljer måste vara väl förankrade, säger Per Persson.

Projektet, som kallas Ture No 8, är en totalentreprenad med Mecon Bygg som entreprenör. Inflyttning beräknas ske i början på 2014.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.