Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Wäst-bygg får sin el från eget kraftverk

Publicerad: 11 januari 2013, 11:32

Wäst-bygg har köpt en vindsnurra och räknar med att bli nästan självförsörjande på el. Investeringen ska stärka företagets gröna profil och leda till besparingar.


Wäst-bygg har köpt en vindsnurra och räknar med att bli nästan självförsörjande på el. Investeringen ska stärka företagets gröna profil och leda till besparingar.En av vindsnurrorna i Falkenbergs vindpark köptes i början på december av Wäst-bygg. Enligt företaget har man jobbat länge för att få ner elanvändningen. Investeringen i vindkraft är ett sätt att få kontroll över att den el man ändå använder produceras på ett miljövänligt sätt.

Den vindsnurra företaget köpt är en 660 kilowatts turbin med en beräknad årsproduktionpå 1,2 gigawattimmar. Enligt Johan Warfvinge, affärsutvecklare på Wäst-bygg, räknar man med att den kommer att täcka upp till 90 procent av företagets elförbrukning.

– Vi kommer också att spara pengar. Hur mycket är dock svårt att säga eftersom elpriset pendlar hela tiden, säger Johan Warfvinge.

Han vill inte berätta hur stor investeringen var, men hävdar att det är köpläge på vindkraftverk nu.

– Elpriserna har gått ner senaste tiden. Det gör att vi tjänar mindre på den el vi producerar. Men vad många glömmer bort är att det gör att priserna på vindkraftverk är låga just nu. Därför kan man köpa in sig till ett bra pris just nu och jag är övertygad om att elpriserna kommer att gå upp i framtiden, säger Johan Warfvinge.

Han tror också att köpet av vindkraftverket kommer att stärka Wäst-byggs möjlighet att få fler jobb inom hållbart byggande.

– I dag tar de olika certifieringssystemen relativt liten hänsyn till vilka resurser själva byggprocessen förbrukar. Men våra uppdragsgivares intresse för miljöfrågorna växer hela tiden och på några års sikt tror jag att hur produktionen går till kommer att spela en allt viktigare roll.

För intresserade lägger Wäst-bygg ut information hur mycket vindkraftverket producerar på sin hemsida.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.