Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Blogg

Att odla sunt

Nytt år och nytt årtionde, jag tänker inte utsätta er för ännu en årskrönika eller för den delen en årtiondekrönika. Men jag reagerade nyligen över ett inlägg jag läste.

Publicerad: 8 januari 2020, 11:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det handlade om att vi under 2019 i vår bransch hade ca 1200 konkurser. Hade detta rakt igenom varit väletablerade, laglydiga och sunda företag hade all anledning funnits till panik.

Så är dock inte fallet, merparten av dessa företag är fasader för kriminell och annan ljusskygg verksamhet. Att vår bransch som i sin grund är så fundamental för nationens utveckling har blivit en kanal för osunda aktiviteter är något som bör oroa samtliga aktiva i branschen framförallt med tanke på att vi tillsammans står för en rejält betydande del av nationens BNP.

Inte nog med att ovanstående är ett faktum, så råder det fortfarande många minst sagt tvivelaktiga förutsättningar för flera aktörer som på uppdrag av väletablerade och renommerade företag utför arbeten under vad som inte kan benämnas annat än riktiga skitförhållanden. Näst intill slavliknande arbetsförhållanden och moderbolag som undviker skatt genom kriminell list.

Likväl har branschen utmaningar med en machokultur som plågsamt håller i sig även om vi på flera håll ser positiva signaler inom detta område. Unga potentiella superstjärnor till kvinnor som vi missar, kanske inte till fullo pga ovan nämnda machokultur men absolut till viss del. Betänk då att en studie på Harvard nyligen drog slutsatsen att kvinnliga chefer presterar bättre än manliga, borde vi då inte göra allt vi kan för att ta tillvara på den kompetensen?

Samtliga problemområden ovanför kategoriserar jag i kultur. Ordet kultur kommer från latinets cultura som betyder ungefär odling. Under många årtionden har felaktiga frön använts när vi odlat framtidens medarbetare och organisationer. Jag tycker mig dock se fina initiativ och ageranden på flera håll men ännu har vi ingen vallmoäng.

Jag kommer konsekvent att åtminstone göra mitt yttersta för att varje dag ge näring till vår odling även om den ibland är grannbondens, bara vi tillsammans får en vacker åker att blicka över är jag nöjd.

Jimmy Dahlström är Chef Total Solution på Ramirent och har mångårig erfarenhet av organisationsutveckling och logistik i samhällsbyggnad. Han är även aktiv medlem i Ingenjörer utan gränser samt styrelsemedlem i Lean Forum Bygg.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.