söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Blogg

Byggbranschen och de globala målen – hur ligger vi till egentligen?

En ambitiös agenda med 17 mål som ska bidra till en hållbar utveckling i världen. FN:s globala mål som ska nås senast 2030 har nog inte undgått någon och nu ser vi hur de börjar bli en angelägenhet för allt fler företag och branscher, även vår byggbranschen.

Publicerad: 31 januari 2020, 09:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Flera av de globala målen angår vår bransch, direkt eller indirekt. Till exempel mål 7, som handlar om hållbar energi för alla. Eller mål 11, det om hållbara städer och samhällen. Eller mål 12, som fokuserar på hållbar konsumtion och produktion. Det behöver inte ens handla om hållbarhet ur miljöaspekt – social hållbarhet är minst lika viktigt, som till exempel mål 8 som handlar om anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt. Ja, ni hör ju. Listan på vilka av dessa som byggbranschen kan ta sig an är lång.

Men det kanske viktigaste målet av alla är nog mål nummer 9, det som handlar om hållbar industri, innovationer och infrastruktur. Det som säger att vi måste bygga motståndskraftig infrastruktur, verka för en inkluderande och hållbar industrialisering samt främja innovation. Här finns en stor möjlighet för byggbranschen att ta sitt rättmätiga ansvar. En bransch som så sent som 2018 stod för 11,4 procent av Sveriges BNP sitter på stor makt. Så hur ser det ut med den svenska byggbranschen och de globala målen egentligen?

Än verkar det vara rätt tyst. Det ligger säkert på borden i de flesta styrelserum. På Ramirent har vi till exempel börjat titta på en kartläggning av de globala målen i vår organisation, och då speciellt hur vi inom Den temporära fabriken kan dra vårt strå till stacken.

Branschen pratar idag till stor del om två saker: effektivisering och digitalisering. Dessa två processer kommer sannolikt föra med sig många positiva bieffekter som indirekt jobbar mot samma mål som de globala målen. Branschen behöver en omställning som innebär mindre utsläpp, mindre resursslöseri och mer miljövänlig teknik.

Inom Den temporära fabriken jobbar vi själva hårt för ökad hållbarhet, exempelvis med att minska slöseriet av byggmaterial samt minska antalet transporter inom byggprojekten. Färre konsoliderade transporter på miljöprofilerade fordon genererar mindre utsläpp, våra mätningar visar att vi i våra referensprojekt fått ned antalet transporter med 80%.

Jag tänker inte ta på mig att göra en bedömning av byggbranschens insatser för en mer hållbar framtid. Men en sak är i alla fall säker: det ska bli spännande att följa det fortsatta arbetet med de globala målen. Ramirent söker efter sätt att bidra, precis som många andra aktörer också gör. Arbetet i byggbranschen är igång, om än i startgroparna, men det är igång.

Jimmy Dahlström är Chef Total Solution på Ramirent och har mångårig erfarenhet av organisationsutveckling och logistik i samhällsbyggnad. Han är även aktiv medlem i Ingenjörer utan gränser samt styrelsemedlem i Lean Forum Bygg.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev