Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Blogg

Det är i Haninge det händer

Jag har jobbat i samhällsbyggnad i hela mitt liv. Jag älskar den här branschen, även om mina inlägg ibland syftar till att utmana, och ibland, kanske provocera så ska jag vara tydlig med att jag älskar branschen.

Publicerad: 3 april 2019, 08:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det finns massor med utmaningar att hantera, det är vi alla eniga om.  En av de större utmaningarna är att branschen har en tradition av att arbeta under kontrakt som stimulerar konflikt istället för samarbete.

I förra veckan fick jag äran att stödja samverkansprocessen i ett (eller egentligen flera) projekt för Haninge kommun. Närmare bestämt är det Tornberget, Haninge kommuns kommunala fastighetsbolag som skall upprätta en skola och aktivitetshus samt en serie av förskolor.

Till detta har de knutit till sig Byggdialog som är en mycket duktig entreprenör.

Om jag gör en halvhalt där och reflekterar så går jag igång på alla cylindrar över det här projektet. Om man ämnar baka ett superprojekt så finns ingredienserna absolut i denna konstellation. Vi har en modig och proaktiv beställare som vill skippa de gamla traditionella rollerna, vi har en entreprenör som konsekvent och framgångsrikt jobbar med samverkan, fullt ut. I detta härliga bakverk har vi flertalet förvaltningar och avdelningar på kommunen som är mottagare av byggnadsverken som bidrar med öppenhet och stort intresse. Som glasyr har vi en upprepningseffekt vilket skapar potential till effektiviseringar i form av ständiga förbättringar.

Ni som känner mig förstår att jag som brinner för Lean, och industriellt byggande verkligen går igång på det här och kommer med stora öron och ögon följa projektets framfart noggrant.

Nedan ser ni en bild från den startworkshop som anordnades under förra veckan. En mycket stor och omfattande kraftsamling men som enligt mig genomfördes på ett ypperligt sätt och som alla gånger kommer generera positiva effekter i ett senare skede.

Det här ska bli spännande att följa, det är i Haninge det händer!

Jimmy Dahlström är Chef Total Solution på Ramirent och har mångårig erfarenhet av organisationsutveckling och logistik i samhällsbyggnad. Han är även aktiv medlem i Ingenjörer utan gränser samt styrelsemedlem i Lean Forum Bygg.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.