Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Blogg

Digitaliseringens år är här

Utvecklingen går fort och när vi pratar digitalisering går det väldigt fort! Och tror man diverse förståsigpåare kommer det gå ännu fortare framöver. Vissa tycker säkert att det är skrämmande, men många med mig längtar och tänker äntligen år 2016 digitaliseras byggbranschen!

Publicerad: 26 januari 2016, 15:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Varför tror jag då att digitaliseringen får ett ordentligt genombrott 2016? Jo, jag tänker att vi idag börjar få allt mer avancerade och mogna IT-verktyg som skapar otroliga möjligheter för en ökad produktivitet och erfarenhetsåterföring. Samtidigt börjar våra arbetsprocesser så smått förändras i och med att vi ser nyttorna med att arbeta med BIM och VDC (Virtual Design and Construction).

Vi skapar helt enkelt möjligheter för ett obrutet informationsflöde genom hela byggprocessen. Avslutningsvis genomförs också en rad spännande forsknings- och branschprogram på temat med Smart Built Environment i spetsen för att ytterligare driva utvecklingen framåt.

Utveckling och mognad för olika IT-plattformar, förändrade arbetsprocesser och olika forsknings- och branschprogram innebär att 2016 kommer bli ett genombrottsår för digitalisering där:

■ Vi kommer se ett ökat användande av sociala plattformar för att dela information och kunskap
■ Ett modulariserat byggande med stöd av avancerade IT-system
■ Molnbaserade lösningar för att dela dokumentation och BIM-objekt
■ Lärande och utveckling genom Gamification
■ Ett obrutet informationsflöde där projekten inte blir isolerade öar (PLM-system)
■ Big data – användandet av stora datamängder för att analysera prestationen i företaget

Är utvecklingen oundviklig, ja det tror i alla fall jag. Skeppet har seglat. Tåget har lämnat perrongen o s v. Idag finns nog inte så många alternativ, jag hör i alla fall inga byggare säga stolt att vi jobbar i alla fall inte med BIM eller VDC eller någon annan trebokstavsförkortning heller för den delen… Nej skeptikerna är tysta eller så finns de inte. Trots det finns det nog många barriärer innan vi hittar helt fulländade arbetsprocesser som i viss mån måste ersätta gamla beprövade arbetssätt. I en SBUF-studie tittade vi på användandet av avancerade ICT-system för byggbranschen och vi fann följande barriärer för att digitalisera byggbranschen:

■ Konservativ kultur
■ Förändra arbetssätt / byggprocess
■ Fragmenterad byggprocess (informationen om slutprodukten finns och skapas hos många aktörer)
■ Höga investeringskostnader
■ Tidsbrist

Lyckas vi bara övervinna dessa barriärer tror jag att vi har ett riktigt spännande år att se fram emot och en ännu mer spännande framtid för branschens digitalisering!

Emile Hamon är verksamhetsutvecklingschef på Veidekke Sverige.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.