Blogg
Elefanten i rummet
.
Publicerad: 5 april 2018, 09:17
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ibland räknar man på fel saker och ibland räknar man fel. I samhällsbruset handlar det oftast om behovet av att skärpa kraven för nybyggda hus. Men hallå, är det en elefant i rummet? Vi borde diskutera det befintliga beståndets förbrukning mer än vi gör idag.
Som ny på ett område...
... har man ju alltid en fördel att kunna ställa de dumma frågorna. Utmaningen kanske är att vara ”ny” så länge som möjligt, så att man kan tänja gränserna mer. Jag gillar att tänja gränserna, så jag vill jag testa några frågeställningar kring temat energieffektivitet.
Jag har fullt upp med att förstå skillnad på effekt, värme, kWh och så vidare. Trots att jag vill forsätta vara ny och ställa de där frågorna, så är jag inte en fullständig rookie. Tänk då de som vet ännu mindre än jag!
Det är svårt att hålla koll på...
... vad siffrorna och begreppen står för och förstår man dem inte så är de svåra att sätta i ett begripligt sammanhang. Följden blir att de riskerar att falla utanför ramen för medvetande och handling. Låt mig beskriva mitt bryderi med lite sifferexercis.
Enligt SCB har vi nästan 4,8 miljoner bostäder i Sverige. Under 2016 så påbörjade vi ca 65 000 nya bostäder. Det var något av ett rekord sedan tiden då miljonprogrammet uppfördes. Om vi med felaktigt ansats säger att vi istället tillförde 65 000 nya bostäder innebär det att vi ökade antalet bostäder med 1,4% under 2016.
På samma sätt kan man reflektera kring behovet av de 600 000 nya bostäder vi behöver bygga för att komma i balans med bostadsunderskotten – det motsvarar en tillförsel av 13% nya bostäder.
Så varför räkna ut dessa procenttal?
Anledningen är att jag tog del av Boverkets miljöindikatorer. Där kan vi läsa att 30 procent av energin vi använder oss av i Sverige hänförs till bygg- och fastighetssektor. Jag studsade jag till. Oj, det var värst! En naturlig följdfråga blev: ”Var läcker det hållbarhet?”.
Jag började ställa fler frågor och intresserade mig för läget i det befintliga beståndet kontra det nyproducerade.
■ Hur mycket energi använder det befintliga lägenheterna i snitt? Svaren var lite olika men det var tydligt att svaret på hur mycket en snittlägenhet använder ligger någonstans i området 120-140 kWh/m2/år.
■ Hur mycket energi använder en nyproducerad bostad? Återigen inte helt digitalt då det beror lite på till exempel geografisk placering. Siffran runt 60-70 kWh/m2/år verkade vara ett rimligt värde. Siffrorna kan säkert vara fel, men det är ändå en ganska stor skillnad. De befintliga bostäderna använder styvt dubbelt så mycket energi per m2/år, och vi tillför 1,5% nya.
När jag räknade fram dessa siffror och funderar på resultatet blev jag ännu mer förbryllad. Är det ingen annan som reflekterat kring detta? Har jag räknat fel?
I samhällsbruset handlar det...
... idag oftast om behovet av att skärpa kraven för nybyggda hus (vilket jag tycker är helt rimligt). Men hallå, är det en elefant i rummet? Vi borde diskutera det befintliga beståndets förbrukning mer än vi gör idag.
Johan Nuder är koordinator på Informationscentrum för hållbart byggande, som samlar kunskap och information om hållbart byggande sett i ett livscykelperspektiv både vad gäller nybyggnation och renovering och göra informationen tillgänglig för aktörer i byggbranschen.
Informationscentrum för hållbart byggande ligger under Svensk Byggtjänst men samarbetar med andra organisationer med stor kunskap om hållbart byggande som Rise, Nationellt renoveringscentrum i Lund (NRC), Sustanable innovation, IVL Svenska miljöinstitutet och Sveriges energikontor.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.