fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Blogg

Hur länge kan vi köra mot enkelriktat?

När byggbolag introducerar nya interna krav på hållbarhetsåtgärder är det en process som kan ta tid och väcker ofta ett visst motstånd, speciellt miljöinitiativ som initialt kan medföra marginellt något högre kostnader. Vanligt är att den första kreativa reaktionen är att finna metoder eller argument för att runda dessa ”dumma miljöpålagor”

Publicerad: 11 februari 2015, 15:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Att hitta smitvägar genom att försöka köra mot enkelriktat kan pågå en viss tid. Men en dag kommer man inte undan samhällets och beställarnas hygienkrav och då kan det bli smärtsamt. Risken finns att bolaget kan förlora både trovärdighet samt sin konkurrensförmåga och till slut att blir omkört av mera framåttänkande bolag.

En annan aspekt är att bolag med miljöskygglappar får svårare att rekrytera unga kvalificerade medarbetare. Dagens ungdomar är uppfostrade med en i grunden annan miljösyn, speciellt kvinnor. Det är med andra ord varken långsiktigt och ekonomiskt hållbart att vänta. Byggbolag som har en långsiktig och aktiv hållbarhetsstrategi kommer öka sin konkurrenskraft medan kortsiktighet kan medföra att man hamnar sist i kön hos kunniga beställare och riskerar att blir betraktad som en dinosaurie från samhällets sida.

En högkonjunktur kommer att medföra att den globala ekonomin åter kommer växa och därigenom att utsläppen av klimatgaser kommer att öka. Det vi med säkerhet vet är att jorden inte växer. Jorden är inte oändlig stor med outtömliga resurser. Byggbranschen är en väsentlig bidragsfaktor till stora resursuttag och utsläpp av klimatgaser, framförallt under byggprocesskedet som genererar en större andel klimatgaser än husets driftskede.

Här har byggbolagen ett stort ansvar och framförallt egen rådighet över situationen. Förutom planering av sin egen byggproduktion är branschen också stora inköpare av byggmaterial och produkter som genererar de största utsläppen av klimatgaser. Det är ett långsiktigt arbete som kommer att ta tid. Därför måste branschen redan nu börja ställa relevanta och specifika energi- och hållbarhetskrav vid upphandling både av byggmaterial och underentreprenörer.

Erfarenhetsmässigt är det med ökade kundkrav som en snabbare omställningar sker. Se även artikel i Byggindustrin nr 4 2015.I dag lever vi på betydligt mer än vad jordens naturresurskapital ger i avkastning där inte minst byggsektorn är en stor resursanvändare. Det kommer vi sannolikt göra i flera år framåt. Men en dag finns det inget naturresurskapital kvar.

Professor Johan Rockström vid Stockholm Environment Institut ger en liknelse som är träffande när han jämför detta med om en familj säljer sitt hus. Kapitalet från försäljningen gör att de kan leva gott i några år. Men när pengarna är slut har familjen ingenstans att bo och ingenting att leva av.

Johnny Kellner är fristående miljö- och energiexpert. Han har arbetat inom byggsektorn hela sitt yrkesverksamma liv och har tidigare varit verksam på Sweco, JM och Veidekke.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev