Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Blogg

Konstgjord andning

Jag har en syskonson, han heter Albin. Han är 5 år gammal.

Publicerad: 24 maj 2016, 14:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


538em;">Jag har en syskonson, han heter Albin. Han är 5 år gammal. Han är världens bästa VD.

Eller i alla fall i teorin, han ifrågasätter allt, precis som alla andra 5 åringar gör.

De ställer frågan ”varför” kontinuerligt och nästa till den grad att säkringarna går hos deras motpart men det uppstår ofta något fint när Albin och hans samlade vänner i segmentet 5 åringar gör på det viset.

Man tvingas att fundera kring grundorsaken till att ett problem/situation uppstår. Detta är något jag är en stark förespråkare av. Samhällsbyggarbranschen är och har alltid varit fullproppad av hjältar som går igång på att lösa just symptom istället för grundorsaker, släcka bränder och således utnyttja sin flexibilitet.

Men hur skulle det vara om vi tillämpade 5-åringsprincipen och istället lärde oss mellan projekt, etapper, avdelningar, regioner och verksamhetsår. Tänk om vi tog de lärdomarna och upprättade långsiktiga planer som genom aktiviteter a, b och c eliminerar grundorsaken till att ett problem uppstår. Då kan företag X uppnå effektivitet på riktigt, inte upprepa gamla misstag och rätta till dem. Helt enkelt undvika att skapa konstgjord andning genom ett plåster på ett sår som uppstår av helt andra orsaker.

Har du och ditt företag en sån plan?

Tack för att du tog dig tid!

/Jimmy

Jimmy Dahlström är Chef Total Solution på Ramirent och har mångårig erfarenhet av organisationsutveckling och logistik i samhällsbyggnad. Han är även aktiv medlem i Ingenjörer utan gränser samt styrelsemedlem i Lean Forum Bygg.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.