Blogg
Livspåverkan – i tid och rum
Klimatfrågan och utmaningen att skapa ett hållbart samhälle är några av vår tids största och mest avgörande frågor. Och vi som verkar i samhällsbyggandet berörs starkt av detta.
Publicerad: 28 mars 2019, 12:15
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Vår sektor står ju för en betydande andel av de klimatförändrande utsläppen och det vi sysslar med har stor påverkan på de livsmiljöer som skapas.
Många företag har påbörjat resan och utvecklingen mot minskad klimatpåverkan och bättre hållbarhet. Men ändå hör jag ganska ofta uttalanden som ”Jo vi vill ju bygga hållbart och så men våra kunder efterfrågar det inte och är inte beredda att betala för det”.
Jag har länge ställt mig skeptisk till det. Och jag är helt säker på att det där kommer att ändras. Snabbt.
"Dags att agera nu!"
Fredagen den 15 mars 2019 hände något som jag tror och hoppas kommer att markera en tidpunkt då något stort hände. Inspirerat av svenska Greta Thunberg demonstrerade skolelever och studenter i tusentals städer i mer än 100 länder. Budskapet var att ”Det är dags att agera nu! Vi kräver att ni som har makt och påverkan tar ert ansvar för klimatet och miljön!”
Jag följde rapporteringen av detta massiva upprop under eftermiddagen och såg bilder i såväl svenska nyhetskanaler som i New York Times, CNN, BBC, Berliner Zeitung, Le Monde och Corriere della Sera. Jag blev rörd och tagen av det jag såg. Och så slog det mig med stor kraft, att det som händer nu, just nu, är ett sånt där tillfälle som dessa hundratusentals ungdomar kommer att minnas för livet. En kollektiv upplevelse grundad i insikten om att detta är livsavgörande frågor.
Det slog mig också att de här ungdomarna ganska snart kommer att vara kunder till oss i byggindustrin. De ska köpa eller hyra bostäder och arbeta på företag. De kommer att ställa krav och jag tror att de kommer att vara tydliga i att efterfråga hållbara erbjudanden.
I detta som kan kännas som en stor utmaning, finns också en fantastisk möjlighet. Om vi i svenskt samhällsbyggande riktar vår kreativitet, vårt ingenjörskunnande och engagemang mot att skapa hållbara och klimatpositiva lösningar, då tar vi inte bara vårt ansvar här hemma utan skapar också affärsmöjligheter bortom vårt lands gränser. Särskilt om vi agerar snabbt.
Och här spelar digitalisering och industrialisering viktiga roller. För är man tidigt ute på marknaden med lösningar som efterfrågas, som kan skalas upp och är effektiva, då kan också belöningen bli stor. Marknadsmässigt och i hjärtat. Och då gör vi det vi som sektor finns till för; att skapa byggnader och miljöer som påverkar människors liv – till det bättre!
Jerker Lessing är Forsknings- och Utvecklingschef på Boklok och har mångårig erfarenhet av utveckling, implementering och forskning om industriellt byggande. Han är en flitigt anlitad föredragshållare, forskar och undervisar om industriellt byggande på Lunds universitet och vid Stanford University i USA där han är adjungerad professor. I sin forskning har Jerker presenterat strategier och modeller för industriellt byggande och detta har kommit att bli vägledande för såväl företags satsningar som för vidare forskning inom området, i såväl Sverige som internationellt.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.