tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Blogg

Nöden – Uppfinningarnas moder?

Vi befinner oss mitt i en kris, orsakat av Coronaviruset som påverkar vårt samhälle på många sätt. Byggsektorn är inte skonad utan påverkas redan och kommer troligen att känna av detta under ganska lång tid framöver.

Publicerad: 27 mars 2020, 08:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Och samtidigt som coronakrisen pågår så pågår ju också klimatkrisen och det allvarliga hot mot vårt samhälle som kräver förändring för att stoppas eller i alla fall mildras.

Min spaning är att detta är början på en period som kommer att bli tuff för många branscher, företag och personer. Och för att klara av tuffa tider så behöver vi vara innovativa! Situationen kräver att vi tänker nytt och är kreativa!

En brytningstid?

Kan det vara så att de här kriserna som vi upplever nu, kommer att markera en brytningstid? När vi tittar tillbaka på den här tiden om 5, 10, 15 eller 20 år, kommer vi då att tänka, att ”det var då det hände”, det var då vi ställde om, skapade nya processer, nya sätt att arbeta, nya sätt att producera, nya sätt att samarbeta, nya sätt att lösa samhällsbyggandets utmaningar?

Det finns gott om exempel från historien som antyder att det är just så att i tider av kris uppstår viktig förändring. Ett av mina bästa exempel är hur Toyota skapade ett helt nytt produktionssystem, i grunden sprunget ur en kris. Efter andra världskriget var Japan hårt ansatt och ekonomin körd i botten. Behovet av att producera nya maskiner, bilar och lastbilar var stort. Företaget Toyota hade gått från att tillverka vävstolar till att under kriget tillverka lastbilar och senare också personbilar. Behovet var stort och man behövde skala upp för att få landet på fötter igen. Men med små resurser var det inte så lätt, man kunde inte bygga stora dyra fabriker utan behövde skapa sin egen metod som var betydligt mer resurssnål och flexibel än till exempel bilfabriker i USA.

Starten på Lean

På Toyota arbetade ingenjören Taiichi Ohno som hade idéer om hur detta kunde lösas. Han fick gehör för sina idéer och man skapade ett produktionssystem som baserades på kundorder, kunde utnyttjas mycket mer effektivt, och möjliggav snabb omställning av produktionen. Detta var starten på det vi nu kallar Lean Production. Detta kom ju att bli extremt framgångsrikt och har blivit förebild för all möjlig verksamhet runtom i världen. Också i byggsektorn där Lean Production appliceras i våra industriella husfabriker och delvis också på byggplatser.

Hade det inte varit för att Japan var i kris så hade man inte behövt tänka nytt. Då hade man kanske gjort som alla andra och de stora innovationsframgångarna hade kanske uteblivit.

Så, vilka innovationer kan vi skapa nu som både löser problem på kort horisont, och samtidigt bidrar till att lösa hållbarhetsutmaningen? Där har vi något att fundera på! Ska vi göra som vi alltid gjort, eller ska vi testa radikala idéer som har potential att skapa viktig förändring?

Jerker Lessing är Forsknings- och Utvecklingschef på Boklok och har mångårig erfarenhet av utveckling, implementering och forskning om industriellt byggande. Han är en flitigt anlitad föredragshållare, forskar och undervisar om industriellt byggande på Lunds universitet och vid Stanford University i USA där han är adjungerad professor. I sin forskning har Jerker presenterat strategier och modeller för industriellt byggande och detta har kommit att bli vägledande för såväl företags satsningar som för vidare forskning inom området, i såväl Sverige som internationellt.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev