Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Blogg

Skillnad på värme och värme

I modernt byggande är energieffektivitet en självklarhet. Vårt bistra nordiska klimat har gjort att vi hittat smarta sätt att hålla värmen inomhus och samtidigt hushålla med både pengar och naturresurser.

Publicerad: 24 Maj 2017, 13:17


Våra lagstiftare och andra myndigheter har också med både lagar, normer och krav utmanat byggherrar, arkitekter, ingenjörer och entreprenörer att hitta bra lösningar på värmeisolering, smarta uppvärmningssystem och energieffektiva vitvaror.

Och apropå värme: Äntligen har våren och värmen kommit! Och ljuset! Så härligt!

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Säsongen för restaurangers, caféers och barers uteserveringar är igång på allvar. Härligt att kunna sitta ute och njuta av värmen – ja det är förstås fortfarande rätt kallt på kvällarna. Men det är lugnt ju, numera så har man ju sådana där gasvärmare på alla uteserveringar. Smart! Det är ju mysigt att kunna sitta ute trots att det egentligen är ganska kallt.

- Eller?

När jag en kväll i förra veckan passerade ett centralt beläget torg i en mellanstor svensk stad så möttes jag av ett myllrande folkliv och högt sorl. På torget stod också en herrans massa stolpar med gasbrännare på. Jättemånga faktiskt! Det var helt enkelt massor av kilowattimmar som användes till att värma öldrickande människor - utomhus.

Samtidigt som vi samhällsbyggare alltså räknar på U-värden, klurar på solinstrålning, sliter med fönsterplacering, föreskriver lufttäthet, minimerar köldbryggor och letar A-klassade vitvaror – så söker man på andra håll tillstånd för uteserveringar med gasvärme och monterar glatt upp gasbrännare som ska värma upp: ja just det, utomhusluften! Och detta godkänns av kommuntjänstemän vars kollegor granskar bygglovshandlingar och energideklarationer.

– Det var mig en dryg typ tänker du säkert nu. Ska han förvägra oss stackars frusna nordbor att ta en öl på uteservering? Glädjedödare!

Nej, missförstå mig inte! Jag gillar också att fika, dricka öl och sitta på uteservering. Men jag kan tycka att det finns en poäng att vara inomhus när det är kallt ute (vi bygger ju fina hus att vara i!) och att vara utomhus när det är varmt ute, (varmt av sig själv alltså). Om man vill vara utomhus när det är kallt så går det ju att ta på sig varmare kläder! Att elda gas för att värma sig utomhus är inte särskilt energieffektivt.

Fotnot:

En vanlig gasvärmare har en effekt på cirka 10 kW.

På torget jag passerade kunde jag räkna till 75 gasvärmare. Om de är igång under 5 timmar om dagen, 100 dagar om året så blir det 375.000 kilowattimmar per år. Att värma upp ett lågenergihus kräver cirka 20 kWh per kvadratmeter och år. Bara energin på torget jag passerade hade alltså räckt för att värma cirka 250 lägenheter (75 m2) i ett helt år– och det är bara ett torg, i en stad…

Jerker Lessing är Forsknings- och Utvecklingschef på Boklok och har mångårig erfarenhet av utveckling, implementering och forskning om industriellt byggande. Han är en flitigt anlitad föredragshållare, forskar och undervisar om industriellt byggande på Lunds universitet och vid Stanford University i USA där han är adjungerad professor. I sin forskning har Jerker presenterat strategier och modeller för industriellt byggande och detta har kommit att bli vägledande för såväl företags satsningar som för vidare forskning inom området, i såväl Sverige som internationellt.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.