Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Blogg

Tillsammans för ett bättre resultat!

Att Produktiviteten och digitalisering i branschen ligger mig varmt om hjärtat vet ni som läser mina texter. Jag är övertygad att det kommer hända massor i branschens utveckling de kommande åren.

Publicerad: 15 februari 2019, 07:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Utvecklingen går snabbt framåt. Vad jag dock upplever är att många blandar ihop begreppen, digitaliseringen är inte ett mål i sig, den är ett verktyg för att nå målet produktivitet, digitalisering är kanske det viktigaste verktyget. Det finns många andra verktyg i lådan som behöver slipas och förbättras men jag tänkte nämna en favorit som inte får lika mycket strålkastarljus dessa ”digitaliseringens dagar”.

Samverkan.

En stor utmaning för branschen är att vi historiskt arbetat med avtal som stimulerar konflikt. Och som av en händelse, hör och häpna, uppstår konflikt. Märkligt. Om vi tillsammans istället kunde arbeta för att genomföra ett skifte mot avtal som stimulerar just samverkan, eller samarbete gynnar detta samtliga parter.

En av många anledningar till att det s.k. ÄTA-kriget ofta uppstår är för att beställaren satt de villkoren i upphandlingskedet. De frågar efter den som ha lägst pris, det stimulerar svarande part att pressa priserna nedåt i anbudsskedet (trots att de redan har en kalkyl på hur mycket lönsamhet de ska ”få tillbaka” i ÄTA), lägst pris vinner och sen är konfliktdansen igång. Detta är inte konstigt, det är tvärtom fullt naturligt. Jag hade också agerat så om FU var skrivet på det viset.

Utmana istället din medpart i projektet, ställ tuffa men utvecklande krav. Hjälps åt att nå dem, fokusera på att samtliga parter skall ha en SÄKRAD lönsamhet, detta skapar trygghet och möjlighet att fokusera på projektets bästa, inte på att leverera högst procentsats hem till chefen.

Tillsammans för ett bättre resultat!

Tips för att komma igång med samverkan:

■ Kompetensutveckling – Lär dig grunderna, öva, realisera vinsterna
■ Tänkt igenom vilka konsekvenser ditt FU får! Om du inte vet, ta hjälp!
■ Våga – Testa på ett projekt av enklare karaktär

Tack för att ni tog er tid!

Jimmy Dahlström är Chef Total Solution på Ramirent och har mångårig erfarenhet av organisationsutveckling och logistik i samhällsbyggnad. Han är även aktiv medlem i Ingenjörer utan gränser samt styrelsemedlem i Lean Forum Bygg.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.