Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Blogg

Troligen inte...?

Som ni kanske minns skrev jag i min förra blogg att det finns ett antal hinder på vägen mot ett ökat bostadsbyggande. Då kan man ju förvänta sig att de som vill förändra till det bättre försöker undanröja dessa hinder, eller hur? Men icke! Istället plockas det fram nya hinder från de som borde veta bättre.

Publicerad: 14 juni 2014, 12:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Senaste veckan har vi fått klart vad Företagsskatteutredningen (http://www.sou.gov.se/content/1/c6/24/21/81/f423e79d.pdf) vill genomföra och det är sannerligen inget som ökar bostadsbyggande, studentbyggande eller äldreboenden. En minskad avdragsrätt för räntekostnaderna föreslås och det kostar ju ”bara tre tusen tvåhundra miljoner kronor” för branschen.

Kollegorna på SABO har räknat på ett konkret företag i Linköping (http://www.sabo.se/aktuellt/nyheter_s/2014/jun/Sidor/Skattef%C3%B6rslag-dr%C3%A5pslag-f%C3%B6r-bostadsbyggandet.aspx) och bland våra medlemmar får vi flera liknande exempel på att det blir så mycket svårare att bygga nya bostäder. Men det avfärdas av utredaren som tycker att branschen inte betalar tillräckligt med skatt! Branschen betalar ca 80 tusen 391 miljoner i skatt varje år! 80,4 miljarder således! Det är lovvärt att man försöker hitta en modell för att sänka företagsskatten, javisst! Men det går inte att lägga ansvaret på ett fåtal branscher som står för långsiktighet, tillväxt och samhällsbyggnad! Det allra bästa stället för detta förslag är papperskorgen! Därför att det är ett förslag som kommer att få mycket allvarliga effekter för nyproduktionen av bostäder, då det blir dyrare för bostadsbolagen att investera. Det kommer innebära att en redan ansträngd situation på bostadsmarknaden kommer att bli ännu värre.

Men det finns förslag som verkar i motsatt riktning! I veckan presenterades ett antal väl genomtänkta, konkreta och balanserade förslag från Bokriskommittéen. (http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sa-kan-bostadskrisen-losas_3650242.svd)

Jag hoppas att Anders Borg, Magdalena Andersson och andra som gör anspråk på att leda Sveriges ekonomi efter valet fördjupar sig en del i dessa frågor och ser sambandet mellan en väl fungerande bostadsmarknad och samhällets goda utveckling i övrigt. Det tror jag att Sverige skulle tjäna på, inte minst alla de som idag letar efter ett fungerande boende på tillväxtorter runt om i landet.

Reinhold Lennebo är vd för Fastighetsägarna Sverige sedan 2009. Tidigare har han bland annat varit vd för Lantbrukarnas Riksförbund.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.