Sveriges vassaste debattsida för bygg- och anläggningsbranschen.
Debatt
Hållbarhet, diversifiering, järnkoll på försörjningskedjor och smartare rekrytering blir måsten för byggföretag under 2023. Allt detta kräver satsningar på moderna lösningar för datahantering. De byggföretag som fortsätter som vanligt kommer att få problem under det tuffa år som väntar, skriver Nicholas Klokholm, Manager EMEA Sales på Autodesk.
Debatt
Att överlåta ansvaret helt på myndigheter eller att helt låta byggföretagen själva genomföra arbetsplatskontroller och granskningar är varken effektivt eller moraliskt riktigt. Precis som ID06 påpekar är det viktigt med oberoende tredjepartsleverantörer som branschstandard för säkra arbetsplatskontroller och granskning av underentreprenörer, skriver styrelsen för granskningsföretaget Ansvar Säkerhet.
Debatt
Rysslands anfallskrig mot Ukraina, skenande energipriser och skyhög inflation håller på att sända oss rakt in i en lågkonjunktur. Det blir en utmaning för oss alla, men för installationsbranschen innebär detta svåra läge samtidigt en möjlighet att på allvar komma i gång med energieffektiviserande åtgärder, skriver Assemblins vd Mats Johansson.
Debatt
Sverige skulle kunna minska koldioxidutsläppen kunnat minska med 500 000 ton om bara hälften av alla byggprojekt i Sverige under 2020 hade byggts med klimatförbättrad betong i stället för traditionell. Tyvärr är vi i dag väldigt långt från dessa siffror, skriver Karin Gäbel, hållbarhetschef Thomas Concrete Group.
Debatt
Cementkrisen är långt ifrån över. Redan våren 2023 kan situationen återigen vara akut, skriver Malin Löfsjögård, vd på Svensk Betong, och uppmanar landets politiker att sätta sig in i frågan inför kommande manatperiod, inte minst för att den svenska byggsektorns klimatomställning är avhängig kalkbrytning och de investeringar som planeras i Slite.
Debatt
I ett öppet brev till riksdagsledamöter, regering och Sveriges ledande medier skriver ett antal svenska arkitekter hur de med förtvivlan ser att den klimat- och miljökunskap som finns i forskarvärlden inte når ut till dem som bygger och planerar våra samhällen.
Debatt
Det räcker inte att myndigheter tar krafttag mot kriminella bolag i byggbranschen. Hela branschen måste skapa en samsyn kring vad hållbart byggande innebär och bara jobba med företag som gör rätt för sig. Hållbart byggande innebär inte bara att vara klimatsmart, utan det betyder också trygga arbetsplatser och bra arbetsvillkor, skriver Benjamin von Jahf, CEO, Ehrab.
Debatt
De miljömässiga fördelarna med solenergi får, med rätta, mycket uppmärksamhet. Däremot brukar den ekonomiska avkastningen beröras mera sällan. Men om maximal ekonomisk avkastning är det som eftersträvas, så är det viktigt att man planerar för detta från början, så att vanliga fallgropar kan undvikas, skriver Daniel Sjödin, Sverigechef för Solar Edge.
Debatt
”Våga lita på att samhällets utveckling fortsätter i samma riktning när det gäller att normalisera kvinnliga bygg- och anläggningsarbetare”, skriver debattskribenten Clara Fogelberg, årskurs 1 på byggprogrammet i Katrineholm.
Debatt
Arbetsgivarorgansiationen Byggföretagen har varnat för att de kraftigt ökande priserna på material och bränsle hotar att stoppa byggen runtom i landet och har uppmanat beställare och leverantörer att hitta lösningar i den här situationen. En del av lösningen är att använda byggbara modeller för att undvika materialspill och skapa smarta logistiklösningar, skriver Tove Lindblad, Trimble Solutions.
Debatt
Kriget i Ukraina kommer att få reell påverkan på den svenska byggmarknaden. Därför uppmanar Byggföretagen till öppen dialog och samarbete mellan beställare och entreprenörer, skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Debatt
Elnätets infrastruktur och teknik för laddning påverkar möjligheten till omställning mot hållbara transporter och elnätets funktion är en viktig i samhällsbyggandet, skriver Cecilia Routledge, Global Director, Energy & Facilities på CTEK.
Debatt
Nyligen har det uppmärksammats hur kriminaliteten i byggbranschen är mycket mer omfattande än vad som tidigare har framgått. Samtidigt är de förslag som i dag ligger på bordet otillräckliga. Lösningen är inte att dumpa branschens sociala kostnader på skattebetalarna, skriver styrelsen för säkerhets-, och granskningsföretaget Ansvar Säkerhet.
Debatt
”Byggindustrin är ett tydligt exempel på en underdigitaliserad bransch utan transparens. Myndigheter, branschorganisationen Byggföretagen och berörda fackförbund bör kräva en modernisering av byggindustrins administration.”
Det säger Martin Hjelte, verksamhetsutvecklare på QNova Systems.
Debatt
Seriösa bemanningsföretag inom bygg är en förutsättning för att inte byggsverige ska stanna. Dessutom är det en viktig väg in för många utlandsfödda och unga att integreras i svenska samhället. Det finns betydligt bättre lösningar för att få bukt med oseriösa bemanningsbolag än förbud, skriver Katrin von Jahf, vd för EHRAB:s dotterbolag med anledning den norska regeringens förslag att skärpa reglerna för bemanning.
Debatt
Nu öppnar ansökan till gymnasievalet och de högskoleförberedande programmen väntas fortsätta öka i popularitet, medan yrkesprogrammen får allt färre sökande. Samtidigt satsar inte kommunerna på yrkesprogrammen, utan vi ser snarare en ökning av nedlagda program. Detta kommer i sin tur, på sikt, att slå hårt på Sveriges ekonomi och tillväxt, säger Henrik Smedmark, utbildningsexpert, Trä- och Möbelföretagen, TMF.
Debatt
Medan branschorganisationerna inom bygg välkomnar en ny kortstandard för ID06 ser Rentalföretagen det som ett onödigt och dyrt mellansteg mot biometri. ”Låt marknadens leverantörer hjälpa till”, skriver Rentalföretagen i sin replik.
Debatt
Under 2022 införs en ny kortstandard för ID06. Byggsektorn får inte hamna på efterkälken i säkerhetsarbetet och därför är det viktigt med en uppdatering, skriver cheferna för sex branschorganisationer i byggbranschen.