Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

5-års garantier – inte bara små byggare kommer i kläm

I Byggindustrin nr 7/09 är bland andra Åke Rådberg, chefsjurist i BI, bekymrad över de mindre byggarnas möjligheter att få 5-års garantier på inköpt byggmaterial, något som de i sin tur måste lämna till sina beställare. Rubriken på artikeln är: "Små byggare kommer i kläm".

Publicerad: 1 september 2010, 08:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är förmodligen varje organisations skyldighet, så även BI:s, att framföra olika medlemskrav. BI -medlemmarnas problem är dock hanterbara jämfört med dem som installatörerna har i detta sammanhang.

För att förstå problemets hela omfattning krävs kunskap om bakgrunden till dagens situation som innebär att en del av byggsektorn ganska så hänsynslöst kan trampa på en annan del.

"Ity jag var med" – som det heter – gör att jag kan berätta hur det hela förhåller sig.

Långa garantitider som placebomedicin

Av någon anledning så tror många att längre garantitider, inom ramen för den sedan länge gällande 10-åriga ansvarstiden, löser en mängd problem. Så är givetvis inte fallet!

När grov vårdslöshet i det närmaste försvann i AB 92 och ersattes med "vanlig" vårdslöshet och felansvar under 10 år så blev inte antalet fel färre.

Vad som i stället behövs är bättre konsulthandlingar, bättre kvalitetskontroll och framförallt att alla i byggprocessen och på alla nivåer känner ett ansvar för vad man gör.

AB 04/ABT 06 och garantierna

I samband med tillkomsten av AB 04 fördes en hård strid inom Byggandets Kontraktskommitté (BKK) om garantitider på material och varor. Byggherrarna drömde om 10-årsgarantier och de större byggbolagen, som ändå kunde pressa fram bättre villkor än andra eller vältra ansvaret neråt i byggkedjan, bryddes sig inte.

Nu blev det i AB 04 fem års garanti på arbetsprestation och två år material. Den senare garantin är försedd med undantag som kan förlänga tiden.

När totalentreprenadbestämmelserna ABT 06 något år senare var under diskussion i BKK blev garantifrågan återigen en stötesten. BKK har i sina bemödanden för att nå en nödvändig kompromiss nästan slagit knut på sig själv. Bestämmelsen i ABT 06 kap 4 § 7 innebär dock i de flesta fall en femårig garantitid för material och varor.

I efterhand kan man lätt konstatera att de subtila juridiska diskussionerna inom BKK var ganska så meningslösa. I förfrågningsunderlagen föreskrivs oftast, rakt upp och ner, 5- års garantier - och därmed basta.

Installatörerna i kläm

Installatörerna, där jag inom BKK bland annat företrädde företagen inom rör, kyla och vent motsatte sig hela tiden 5-årsgarantier på material och varor.

Varför är då installatörerna så motsträviga? Helt enkelt därför att de sysslar med produkter som har rörliga delar och som har känslig elektronik. Produkter som är utsatta för ständig förslitning och där rätt skötsel av beställaren ofta är en nödvändighet. Det är alltså inte fråga om trappräcken eller takpannor.

Dessutom - och inte minst - installatörernas leverantörer vill inte lämna femårs garantier. Leverantörerna har ofta inte sin hemvist på den skyddade svenska byggmarknaden utan finns ute i världen. För dem är kravet på femårs garantier helt obegripligt. "Dass ist ja Unsinn (vansinne)", som en representant för världens kanske största företag inom styr-och regler, sa till mig.

ABM 07

BKK har haft en helt riktig ambition att knyta ihop de olika leden inom byggprocessen.

Därför har tillkommit entreprenadbestämmelserna AB04/ABT06 och konsultbestämmelserna ABK 96 och ABK 09 (nästan klara). Nu ville man också foga in materialleveranserna i systemet. Man tyckte då att de gamla bestämmelserna ABM 92, som ändå måste omarbetas med hänsyn bland annat till de förlängda garantitiderna, i sin nya version kunde bli en fjärde hörnsten i systemet. En i och för sig riktig tanke - och vi fick till slut ABM 07.

Allt borde då varit frid och fröjd. ABM 07 är ett bra dokument- om än något för köparvänligt. Men verkligheten tog över - alla var inte med på ABM 07!

Och då faller mycket av själva tanken med "allmänna" bestämmelser. Och detta visste BKK när ABM 07 antogs mot installatörernas vilja.

Framförallt står de företag och organisationer som har anknytning till verkstadsindustri, styr-och regler och elektronik vid sidan om ABM 07. Och det blir fråga om många 10 000-tals produkter inom installationsbranscherna.

Det där får ni klara själva, säger de stora byggherrarna och de stora byggbolagen - vi skall ha femårs garantier! Att de små bröderna inom BI - små byggare och specialföretag - då kommer i kläm är närmast en självklarhet.

Inom de större installationsbranscherna har numera VVS- installatörerna efter hårda förhandlingar fått villkor som för entreprenader - inte konsumenter - har en hygglig likhet med vissa ABM 07- villkor. El-branschen har ännu inte nått dit. Ventilationsbranschen är formellt med på ABM 07 men undantagen blir många. Övriga branscher står på ett gungfly, där ytspänningen hålls uppe med verkstadsindustrins NL 01 (1- års garanti).

Vem sitter med svartepetter i garantifrågan?

Konkurrensen gör att mindre företag måste acceptera 5-års garantier och stå risken för glapp i garantikedjan. Den nuvarande byggkonjunkturen gör att korten kommer att synas och att någon blir sittande med svartepetter – det vill säga garantiförpliktelser som inte kan uppfyllas.

Per Ossmer, Adv. Liman & Partners

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News