Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Afry: ”Dags att se över dimensioneringen för kontor”

Mätningar på Afrys egna huvudkontor i Solna har visat att nyttjandegraden var 35-38 procent en normaldag före corona. Pandemin sätter fingret på att vi måste tänka nytt kring hur vi använder våra kontorslokaler, skriver två företrädare för Afry.

Publicerad: 16 september 2020, 12:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kaia Eichler, hållbarhetschef inom Afrys bygg- och fastighetserbjudande och Ulf Gustavsson, affärsutvecklare inom Afrys bygg- och fastighetserbjudande skriver på Byggindustrin Debatt.

Montage: Afry / Nicklas Thegerström


Ämnen i artikeln:

Afrykontor

Många kontorslokaler, särskilt i storstäderna, har under våren tömts som en följd av pandemin. Men faktum är att nyttjandegraden inte var särskilt hög ens före covid-19.

Här finns en tydlig kostnads- och klimatbesparing att göra genom att förbättra dimensioneringen och samnyttjandet för kontorslokaler.

Läs även: Gränsen mellan coworking och traditionella kontor suddas ut

Ett nytt nuläge med högre grad hemarbete har etablerats under året. Många tittar på de tomma kontorslokalerna och undrar hur försvarbart det är ekonomiskt och hållbarhetsmässigt. Robin Al-Salehi skrev i Fastighetsnytt nyligen om förtjänsterna med att nyttja befintliga kvadratmeter på ett bättre sätt. Hur kommer vi att tänka kring fastigheter och nyttjande framöver?

Vi vet att användandet av kontorslokaler var lågt redan före pandemin. Vi på Afry har mätt nyttjandegraden på flera av våra kontor, och värdena stämde väl överens med våra fastighetskunders egna mätningar. En normaldag före pandemin var nyttjandegraden 35-38 procent på vårt eget huvudkontor i Solna utanför Stockholm, och när flest personer var inne var nyttjandegraden 55-58 procent. Samtidigt vet vi också att kontorsbyggnader dimensioneras för betydligt högre värden, 100 procent närvaro eller mer. De förefaller kraftigt överdimensionerade.

Läs även: Hälsa, trängsel och naturen styr framtiden

I många fall har antalet stolar på ett kontor varit dimensioneringsgrundande för inomhusklimat, luftflöden, utrymningsvägar, anslutningseffekter, hisskapacitet med mera. Om vi antar en genomsnittlig nyttjandegrad på 45 procent i kontorslokaler, att vi arbetar under nio av dygnets 24 timmar, fem av veckans sju dagar och elva av årets tolv månader, ger det en nyttjandegrad över året på 11 procent. Och det är högt räknat, även före pandemin. Jämför dessa värden med andra typer av byggnader så är även de låga. Grundskolor nyttjas exempelvis bara 16 procent av tiden. Är detta verkligen rimligt?

Att bygga nytt och tillföra en ny kvadratmeter kontor är en klimatbelastning. Att bygga om en befintlig kvadratmeter är en mindre belastning och att använda en befintlig yta, i befintligt skick, utgör ingen belastning alls.

Det är dags att samnyttja kontorslokaler och byggnader.

Pandemin har fått oss att inse att vi behöver se över våra kontorslokaler och hur vi använder dom.

När olika verksamheter kämpar för lokaler i staden och bostadsbristen är ett faktum, behöver vi tänka kreativt. Det är dags att samnyttja kontorslokaler och byggnader. Det är klimatsmart och det är en del av den cirkulära ekonomin.

Om klimatmålen ska uppnås måste vi använda det fastighetsbestånd vi har. Vi måste under detaljplan- och programarbetet bestämma vilka dimensioneringsgrunderna är, sluta överdimensionera och besluta när och av vilka byggnaden ska användas. Det möjliggör och efterfrågar även skapandet av nya affärsmodeller i våra fastigheter. Att bygga nytt, då byggskedet har en klimatbelastning motsvarande 50 års drift, och inte ha en plan för hur vi ska använda lokalerna, är helt enkelt inte rätt.

Ulf Gustavsson, affärsutvecklare inom Afrys bygg- och fastighetserbjudande

Kaia Eichler, hållbarhetschef inom Afrys bygg- och fastighetserbjudande

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Afrykontor

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.