Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Afry: Projektörens oberoende måste säkras

God projektetering är avgörande för att skapa byggnader som håller över tid och som har en låg klimatbelastning både vid produktion såväl som i drift som förvaltning. Att entreprenörer bygger upp egna projekteringsavdelningar är ett steg i fel riktning, skriver Björn Qvist och Ulf Gustavsson på Afry.

Publicerad: 11 november 2020, 14:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Björn Qvist och Ulf Gustavsson på Afry.

Foto: Afry


Ämnen i artikeln:

Afryprojektering

Projektering är ett vitt begrepp som ofta används felaktigt. I själva verket omfattar det allt från att definiera hyresgästens och fastighetsägarens krav på den slutliga produkten till att redovisa detaljer för byggproduktion. Projekteringsfasen utgör normalt omkring 8-10 procent av den totala investeringen vid en ny- eller ombyggnation. Det är då förutsättningarna för en hållbar byggnad som kan möta framtidens krav skapas. Mot den bakgrunden kan man fråga sig var projekteringen hör hemma och hur projektörens oberoende kan säkerställas.

Läs även: Lämnar Bonava för att bli HR-chef på Afry

Byggprojekt initieras ofta på grund av att det saknas ytor för en viss verksamhet eller att en befintlig byggnad behöver renoveras och utvecklas. Byggherren anlitar arkitekter, tekniska konsulter eller byggekonomer som rådgivare i det tidiga skedet. De ser över möjligheter och begränsningar, gör volymstudier, överväger marknadsförutsättningar och tar fram investeringsramar. Det mynnar ut i det beslutsunderlag som krävs för att ta projektet vidare in i projekteringsfasen.

För byggherren är det viktigt, inte minst i tidiga skeden och under programarbete, att de arkitekter och tekniska konsulter som anlitas är oberoende och har erfarenhet av liknande projekt. Här gäller det att tänka långsiktigt, att utveckla en byggnad som håller över tid och har en låg klimatbelastning både vid produktion såväl som i drift som förvaltning. Valet av lösning får inte avgöras av, en för dagen, billig byggdel eller komponent. Projektering måste få kosta och prioriteras.

Det hämmar återväxten – unga studenter låter bli att ta steget för att bli arkitekter och tekniska konsulter.

Idag ser vi en negativ trend där entreprenörer bygger upp egna projekteringsavdelningar, vilket gör att projekteringen marginaliseras. Det hämmar återväxten – unga studenter låter bli att ta steget för att bli arkitekter och tekniska konsulter – yrkesroller som bidrar till att skapa framtid, minska klimatbelastningen och forma byggnader där vi över tid vill bo, leva och verka.

Projektering brukar traditionellt delas upp i program-, system- och bygghandlingsskede. Renodlat omfattar programskedet att definiera kravet på den slutliga produkten, byggnaden. Systemskedet innebär att redovisa de systemlösningar som bäst uppfyller kraven medan bygghandlingsskedet redovisar allt i detalj, det som krävs för produktionsplanering, upphandling av byggdelar och som underlag för montagearbete.

Byggherrens möjligheter att påverka varierar

Beroende på om upphandlingsformen är en utförande- eller totalentreprenad kommer byggherren ha mer eller mindre möjlighet att påverka slutprodukten. Vid en utförandeentreprenad (AB) anlitar byggherren arkitekter och konsulter som tar produkten från idé till detaljer, program till bygghandling och upphandlar därefter entreprenörer. Byggherren har då stora möjligheter att påverka.

Läs även: Afry: ”Dags att se över dimensioneringen för kontor”

Vid en totalentreprenad (ABT) hjälper arkitekter och konsulter byggherren med programarbete och kravställning allt eftersom entreprenörer upphandlas, som sedan ansvarar för systemskede och bygghandlingar. Byggherren har en liten påverkansgrad förutsatt att denne inte är en mycket erfaren kravställare. Om ABT genomförs i partnerskap, där entreprenören redovisar projektets framdrift med öppna böcker, kan byggherrens inflytande möjligtvis öka något.

Tidigare låg vid totalentreprenad ansvar för system- och detaljprojektering hos konsulter som totalentreprenören upphandlat, men numera utförs det i de flesta fall av konsulter som upphandlats av respektive underentreprenör. Konsulten översätter kraven i upphandlingsunderlaget till tekniska lösningar och detaljer men har då underentreprenörens bästa i fokus, inte byggherrens.

För att säkerställa att byggherrens krav och behov prioriteras anser vi att byggherren bör äga projekteringen genom att själv anlita arkitekter och tekniska konsulter. Dessa utgör oberoende rådgivare som sätter byggherrens krav och behov i första rum och inte bevakar några särintressen, som exempelvis kan vara jävigt vid en upphandling. Om byggherren väljer att köpa sig fri från detaljprojekteringen via en totalentreprenad väljer man samtidigt att minska sitt inflytande över slutprodukten.

Läs även: ”Vi är inte längre Ångpanneföreningen”

Projekteringen hör hemma hos den oberoende arkitekten och konsulten – bara då kan dess oberoende säkras.

Björn Qvist, tf chef AFRY:s bygg- och fastighetserbjudande

Ulf Gustavsson, affärsutvecklare, AFRY:s bygg- och fastighetserbjudande

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Afryprojektering

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News