Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

All egenanvänd solel bör befrias från skatt

Publicerad: 30 juni 2021, 11:38

Solel bör befrias från skatt anser Charlotta Winkler, expert solenergiteknik WSP.

Den 1 juli höjs gränsen på installerad solcellseffekt från vilken den egenanvända solelen befrias från skatt – från 255 kW till 500 kW. Det är ett bra steg på vägen, men för att solenergin till fullo ska kunna bidra i energiomställningen bör all egenanvänd solel befrias från energiskatt, skriver Charlotta Winkler, expert solenergiteknik WSP.


Ämnen i artikeln:

solenergiskatt

Gränsen som nu landar på 500 kW kommer fortfarande motverka utbyggnationen av solcellsanläggningar på stora tak genom stor påverkan på lönsamheten. Stora tak som egentligen möjliggör både snabb takt för utbyggnaden liksom den största lönsamheten för investerare och anläggningsägare.

Solel borde helt undantas från energiskatt, skriver Charlotta Winkler, expert solenergiteknik WSP.

Foto: WSP

Reglerna hämmar utvecklingen

På grund av att vi har en gräns på 500 kW stjälper regeringen den ekonomiska kalkylen för solcellsinvesteringar, som egentligen kan vara en lönsam affär. Ofta jämförs denna skatt med om man skulle behöva betala skatt på de morötter som man själv odlat och vill äta inom hushållet. Dessutom hindrar vissa formuleringar i ellagen maximeringen av solcellsanläggningar. Lagen förbjuder nämligen fastighetsägare med flera bostadsbyggnader på samma fastighet att dela på den solel som produceras. Det är alltså inte tillåtet att skicka solel från en byggnads med tak med gynnsamma produktionsförhållande till en byggnad som ligger bredvid, och som kanske är skuggad eller inte har plats för solceller. Genom att även möjliggöra delning av solel utöver fastighetsgränser kan utbyggnationen av anläggningar påskyndas ytterligare. För att möjliggöra detta krävs att så kallade energigemenskaper ska kunna skapas. Dessa utgörs av virtuella elnät, där aktörer kollektivt köper och säljer lokalproducerad el av varandra genom ekonomiska föreningar. 

Det finns trots hindren ett stort intresse för solenergi, egenförsörjning och delaktighet i energiomställningen.

Det finns trots hindren ett stort intresse för solenergi, egenförsörjning och delaktighet i energiomställningen. Flera stora fastighetsbolag har integrerat solcellsstrategier i sina energi- och hållbarhetsarbeten. Men även andra aktörer så som banker och investerare har fått upp ögonen för solcellsutbyggnaden. 

Ta till vara solelens fulla potential

Som reaktion på den starka ökningen av solcellsparker och branschens begäran att solcellsparker görs till riksintresse på samma sätt som vindkraft, diskuteras nu solenergi på regeringsnivå. Opinionen hos närboende är till skillnad mot vindkraft ofta positiv och en utbyggnad går snabbt – efter tillstånd kan en solcellspark byggas under loppet av ett år. Därtill bidrar möjligheterna att integrera solceller tillsammans med jordbruk och bevarande av biologisk mångfald till ökat intresse för solel. Men möjliggörande av effektiv utbyggnation av solcellsparker beror till stor del på tillståndsfrågor vid kommuner och länsstyrelser, liksom upprättande av inkopplingspunkter i elnätbolagens nät. De påverkar direkt processen vilket gör att regeringen skulle behöva sätta ned foten i frågan om vi ska ta tillvara på solenergins fulla potential. 

För att solenergin till fullo ska kunna bidra till energiomställningen krävs att:

Skattebefria all egenanvänd solel, även den från anläggningar över 500 kW, då skatten stjälper den ekonomiska kalkylen och motverkar utbyggnationen av stora solcellsanläggningar på tak. 

Ellagen ändras så att fördelning av solel möjliggörs mellan bostadsbyggnader på samma fastighet.

Regeringen skapar förutsättningar för implementering av energigemenskaper. 

Regeringen utvecklar en nationell strategi för solel och sätter ned foten i frågan om tillståndsfrågor för solcellsparker, liksom att solcellsanläggningar inkluderas i utvecklingen av Sveriges elnät.

Charlotta Winkler, expert solenergiteknik WSP

Ämnen i artikeln:

solenergiskatt

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.